Scandal in Parlament, deputatii vor sa modifice Constitutia: „Acest referendum forteaza cetatenii Romaniei!”

politica

Camera Deputatilor a adoptat, marti, initiativa cetateneasca de revizuire a Constitutiei care prevede ca familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre un barbat si o femeie, semnata de 3 milioane de cetateni.

„Familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre un barbat si o femeie, pe egalitatea acestora si pe dreptul si indatorirea parintilor de a asigura cresterea, educatia si instruirea copiilor”, potrivit propunerii de revizuire a Constitutiei adoptate de Camera Deputatilor, arata Mediafax.

Revizuirea Constitutiei se supune aprobarii prin referendum, organizat potrivit dispozitiilor art. 151 alin. (3) din Constitutia Romaniei, republicata.

Proiectul de modificare a Constitutiei a fost aprobat cu 232 de voturi „pentru”, 22 „impotriva” si 13 abtineri, urmand sa fie transmis Senatului.

Purtatorul de cuvant al USR s-a opus categoric adoptarii acestei legi.

„Este oare modul in care o societate isi defineste familie imaprtant? Fara indoiala ca da. Este oare familia traditionala o valoare importanta a societatii noastre? Fara indoiala ca da. Este oare toleranta si respectul minoritatilor o valoare importanta pentru societatea noastra? Fara indoiala ca da. Respectam dreptul de initiativa al cetatenilor, dar prezentul referendum nu rezolva o problema actuala. Sa fim onesti si sa ne privim in ochi: acest referendum forteaza cetatenii Romaniei sa puna cele doua valori intr-o ordine sau alta. Acest referendum adanceste o fractura in cadrul actualei societati. Nivelul actual de toleranta al societatii noastre va ramane acelasi. Grupul parlamentar USR si-a exprimat un vot de constiinta, exprimand cu mare majoritate un vot de constiinta impotriva acestui recensamant al dezbinarii”, a declarat Barna.

Coalitia pentru Familie a strans un numar de 3 milioane de semnaturi, pe care le-a depus la Senat alaturi de o propunere de revizuire a Constitutiei privind definitia familiei prin care se cere modificarea articolului 48, alineatul 1, care se refera la definitia familiei.

In actuala forma, acesta prevede ca „familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre soti”, insa semnatarii initiativei vor ca definitia sa fie schimbata pentru a bloca orice posibilitate a legiferarii casatoriei intre persoane de acelasi sex. Astfel, initiativa prevede ca „familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre un barbat si o femeie”.

Potrivit articolului 151 al legii fundamentale, proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptata de Camera Deputatilor si de Senat, cu o majoritate de cel putin doua treimi din numarul membrilor fiecarei Camere.

Daca prin procedura de mediere nu se ajunge la un acord, Camera Deputatilor si Senatul, in sedinta comuna, hotarasc cu votul a cel putin trei patrimi din numarul deputatilor si senatorilor. Revizuirea este definitiva dupa aprobarea ei prin referendum, organizat in cel mult 30 de zile de la data adoptarii proiectului sau a propunerii de revizuire.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: