Scandal in UE. Bruxelles-ul acuza o „LOVITURA DE STAT” in Polonia. Reactie dura a Varsoviei

externe

Presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a calificat luni drept ‘dramatica’ situatia din Polonia, pe care a comparat-o cu ‘o lovitura de stat’, declaratii criticate de guvernul polonez, care este acuzat de opozitia de la Varsovia ca reprezinta un pericol pentru democratie.

‘Ceea ce se petrece in Polonia are caracterul unei lovituri de stat si este dramatic. Vom discuta in detaliu (aceasta situatie) in Parlamentul European, in aceasta saptamana sau mai tarziu in timpul sesiunii din ianuarie’, a declarat social-democratul german Martin Schulz, potrivit AFP.

In urma acestor declaratii, premierul polonez Beata Szydlo a afirmat ca seful legislativului european ar trebui sa ceara scuze Poloniei. ‘Astfel de declaratii privind Polonia si treburile ei — si nu este pentru prima data cand declaratiile presedintelui Schulz iau acest ton si acest caracter — sunt inacceptabile pentru mine’, a declarat sefa guvernului de la Varsovia. ‘Astept ca domnul Martin Schulz nu numai sa inceteze sa faca astfel de declaratii, ci si sa prezinte scuze Poloniei’, a insistat Beata Szydlo, conform aceleiasi surse, citata de Agerpres.

La randul sau, ministrul polonez de externe Witold Waszczykowski a calificat declaratiile lui Martin Schulz ca fiind ”nefondate, nejustificate si chiar scandaloase’.

Opozitia poloneza acuza partidul Lege si Justitie (PiS, conservator), partid ce conduce guvernul in Polonia, de incercarea de a concentra toate puterile si de a reprezenta astfel un pericol pentru democratie.

Ultima polemica a fost legata de tentativele, indoielnice din punct de vedere legal, ale celor doua principale partide politice poloneze — Platforma Civica (PO, de centru), aflata la putere pana la alegerile legislative din octombrie, si PiS, la putere de o luna — de a aduce la Curtea Constitutionala judecatori apropiati pozitiilor lor. Anterior, premierul Szydlo i-a inlocuit pe sefii serviciilor de informatii, iar PiS a anuntat o reforma in cadrul mass-mediei publice, acuzata de partialitate.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: