Scandal la Muzeul National de Arta, falsuri livrate de familia Adrian Nastase au fost incluse in expozitia dedicata lui Victor Brauner. Reactii dure ale expertilor: „Au probleme mari de autenticitate lucrarile care fac parte din colectiile Adrian Nastase, Andrei Nastase, Mihnea Nastase”

news

Istoricul de arta Adrian Buga lanseaza acuzatii grave in legatura cu expozitia „Victor Brauner. Intre oniric si ocult”, gazduita de Muzeul National de Arta al Romaniei. El afirma ca sunt expuse si lucrari livrate de membri al familiei Adrian Nastase care sunt falsuri.

„Cateva detalii despre expozitia Victor Brauner. Scriu acest text in care doresc sa punctez cateva detalii extrem de importante despre expozitia ‘Victor Brauner. Intre oniric si ocult’ desfasurata in prezent la Muzeul National de Arta al Romaniei, proiect conceput si coordonat de Calin-Alexiu Stegerean (curatorul expozitiei si Directorul General al MNAR), printr-o productie realizata de Muzeul National de Arta al Romaniei.

In aceasta expozitie, destul de bine argumentata vizual, au fost aduse lucrari de arta, carti, fotografii si filme din diferite muzee romanesti si straine, cat si din colectii particulare: lucrari de pictura si grafica de la Muzeul National de Arta al Romaniei, Musee national d’art moderne – Centre Pompidou, Musee d’Art moderne et contemporain de Saint-Etienne Metropole, Musee d’Art moderne et contemporain de Strasbourg, Muzeul de Arta Vizuala Galati, Muzeul Tarii Crisurilor Oradea. Colectiile particulare: Octavian Brandeu, Anca Vlad, Gheorghe Burtea, Cristinel Popa, Jean-Michel Runacher, Beatrix si Christian Derveloy, Damian Florea, Adrian Nastase, Andrei Nastase, Mihnea Nastase.

Situatia cea mai grava, fiind gata sa protestez public, este legata de problemele grave de autenticitate ale unor opere de arta care fac parte din expozitia Brauner. Sunt cunoscute ca lucrari cu mari probleme de autenticitate lucrarile care fac parte din colectiile: Adrian Nastase, Andrei Nastase, Mihnea Nastase.

Recomand ca muzeul MNAR sa faca urgent o contraexpertiza realizata de experti internationali in opera lui Brauner, care sa confirme sau sa infirme acuzele legate de problemele de autenticitate ale operelor din colectiile: Adrian Nastase, Andrei Nastase, Mihnea Nastase.

Tot timpul am luptat impotriva vanzarii obiectelor de arta false, mi-am dedicat timpul, activitatea profesionala si experienta in a descoperi doar lucrari originale, iar o lucrare originala, contrar uneia false, are un efect de ridicare a spiritului privitorului si ajuta nespus cultura nationala, iar in cazul lui Brauner – internationala.

Adevarul societatii artistice si culturale romanesti trebuie spus doar prin lucrarile originale, iar falsul este egal cu minciuna din societatea noastra, este egal cu tot ce este nociv, cancerigen. Falsul pangareste si distruge orice valoare culturala, iar daca se dovedeste prin contraexpertize ca in expozitia mentionata mai sus s-au introdus cu buna stiinta lucrari cu probleme de autenticitate, atunci trebuie stabilita o comisie in care curatorul expozitiei si Directorul General al MNAR sa argumenteze motivele introducerii acestor lucrari in expozitia Brauner.

O grava eroare, mai ales cand refuzi sa colaborezi cu experti ai muzeului sau cu experti internationali, este de a fi curatorul unor expozitii pentru pictorii pe care nu-i cunosti si nu-i stapanesti. Aviz pentru viitor in cazul urmatoarelor expozitii organizate de MNAR.

Original vs. fals!

Opera de arta se naste prin autorul ei – prin creatorul sau. Din autor si din adevarul vietii sale apar toate efluviile cercetarilor viitoare de care se bucura istoricii de arta, antropologii, specialistii sau simpli privitori. Adevarul dintr-o opera de arta originala nu indulceste si nu recurge la perifraze, la umpluturi si la minciuni. Adevarul dintr-o opera de arta originala indeparteaza valul sau iluzia pe care falsurile le poarta.

Avand acces la realitatea data de Adevar a unei opere de arta, recomand sa cerem sa se faca publice expertizele lucrarilor de arta din colectiile mentionate mai sus, sa cerem sa se faca publice cercetarile expertilor muzeului de arta, cei care s-au ocupat de expozitia Brauner, sa cerem sa se faca publice studiile legate de provenienta lucrarilor de arta din colectiile: Adrian Nastase, Andrei Nastase, Mihnea Nastase.

Mentionez ca autenticitatea si integritatea unor opere de arta au relevanta administrativa, atat pentru statul roman, cat si pentru institutiile muzeale care au trimis lucrari de arta in expozitia Brauner, iar pentru natiunea franceza (prin Musee national d’art moderne – Centre Pompidou, Musee d’Art moderne et contemporain de Saint-Etienne Metropole) protejarea patrimoniul cultural national de asocierea lucrarilor din patrimoniu lor cu lucrarile false este un obiectiv al intereselor de securitate nationala si angajeaza responsabilitatea Statului francez.

Daca nu se fac publice expertizele cerute si nu se da voie sa se faca o contraexpertiza a lucrarilor mentionate, iar aceste lucrari vor fi reproduse in viitorul catalog al expozitiei Brauner, voi fi nevoit sa PROTESTEZ PUBLIC in fata muzeului si in fata sediului MINISTERULUI CULTURII.

Intre oniric si incult! Falsul = Cancer!”, a scris Buga pe Facebook.

Anterior, criticul de arta Pavel Susara, presedintele Asociatiei Expertilor si Evaluatorilor de Arta din Romania (AEEAR), a acuzat conducerea Muzeului National de Arta de „grave erori institutionale muzeografice si curatoriale”, prin prezentarea de „falsuri” in expozitia „Victor Brauner. Intre oniric si ocult”, solicitand interventia Ministerului Culturii pentru „clarificarea si eliminarea” problemei.

„Intrucat in expozitia dedicata lui Victor Brauner (‘Victor Brauner. Intre oniric si ocult’), deschisa din 1 decembrie 2023, ora 10,00 si pana in 30 aprilie 2024, la parterul Galeriei Nationale a Muzeului National de Arta al Romaniei, a fost introdus un numar de lucrari in mod evident inautentice, adica falsuri Victor Brauner, dar si altele cel putin dubioase, va rugam sa dispuneti constituirea unei comisii de experti, cu participarea unui expert international in opera lui Victor Brauner, pentru clarificarea acestui fapt inadmisibil, dar si pentru scoaterea publicului din confuzie”, se precizeaza in scrisoarea transmisa Ministerului Culturii si postata pe Facebook.

Potrivit criticului, „indiferent daca la baza acestei grave erori institutionale, muzeografice si curatoriale se gaseste incompetenta sau complicitatea cu distorsiunile de pe piata de arta, fenomenul trebuie clarificat si eliminat, fiindca altfel el viciaza fenomenul artistic romanesc, piata de arta si credibilitatea institutiilor noastre culturale de varf pe un termen greu de evaluat”.

Reactia Muzeului National de Arta al Romaniei

„Expozitia Victor Brauner a fost organizata cu lucrari din colectia Muzeului National de Arta al Romaniei, a Centrului Pompidou, Muzeul de Arta Moderna Saint Etienne, Muzeul de Arta Moderna si Contemporana din Strasbourg, din colectii particulare din Romania si Franta. Pentru acestea s-au avut in vedere autentificari ale unor experti recunoscuti si prezenta lor in surse bibliografice care nu a fost contestata in lucrari cu caracter stiintific.

Prin urmare, Muzeul National de Arta al Romaniei nu a luat cunostinta pana in prezent de existenta unor falsuri in expozitiile pe care le-a organizat”, a transmis muzeul.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: