Scandal pe piata asigurarilor: unul dintre cei mai importanti brokeri va fi obligat sa-si inchida afacerea

news

FAST BROKERS, companie de asigurare, frauda, scandal, ASF

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a retras autorizatia de functionare a FAST Brokers, dupa ce seful companiei a fost arestat pentru infractiuni de instigare la frauda informatica in forma continuata si uz de fals in forma continuata, transmite Realitatea TV.

Astfel, oficialii ASF au decis sa nu mai mentina compania FAST Brokers pe piata. Anul trecut, brokerul a castigat o licitatie pentru armata pe 3 ani. De asemenea, presa de specialitate a anuntat la inceputul anului ca FAST Brokers a castigat, din postura de unic ofertant, politele de viata pentru militarii din Fortele Navale.

In luna februarie, presa a reltata ca patronul unei firme de brokeraj in domeniul asigurarilor este urmarit penal pentru infractiuni de instigare la frauda informatica in forma continuata si uz de fals in forma continuata, cu acuzatia ca si-ar fi pus angajatii sa introduca date nereale in platforma Webtool cu privire la autovehicule care apartin ISU Bucuresti-Ilfov.

In urma unui control inopinat, ASF sustine acum ca a constatat opt fapte contraventionale, printre care „lipsa asigurarii continuitatii administrarii si conducerii activitatii brokerului”, anintind ca, in februarie, Gheorghiu Iulian-Valentin a fost arestat preventiv. masura confirmata de compania de brokeraj prin e-mail, mentionandu-se totodata ca a fost realizata o perchezitie la sediul acesteia, ocazie cu care au fost ridicate echipamentele IT si documentele interne.

Iulian Valentin Gheorghiu este unul dintre asociati si conducatorul executiv al FAST Broker.

„In perioada supusa verificarii (01.12.2023 -05.03.2024) nu au fost emise/semnate hotarari ale asociatilor si nici nu au fost comunicate ASF documente cu privire la desemnarea/propunerea unei alte persoane care sa preia/indeplineasca atributiile de administrator si conducator executiv”, mai este argumentata decizia de retragere a autorizatiei.

Totodata, s-a avut in vedere conduita inadecvata a Companiei de brokeraj manifestata in timp, inclusiv faptul ca in ultimii 3 ani compania de brokeraj a fost sanctionata de catre A.S.F. cu amenda in cuantum de 21.800 de lei.

Decizia ASF poate fi contestata

”Avand in vedere ca legea prevede sanctionarea cu interzicerea temporara a desfasurarii activitatii simultan cu amenda, aplicarea unei astfel de masuri ar fi insuficienta din perspectiva protectiei asiguratilor, data fiind gravitatea faptelor constatate coroborate cu existenta unei conduite inadecvate care face incompatibila mentinerea in piata de asigurari a distribuitorului. Fata de motivele de fapt si de drept aratate, in scopul apararii drepturilor asiguratilor si al promovarii stabilitatii activitatii de asigurare in Romania, Autoritatea de Supraveghere Financiara a decis retragerea autorizatiei de functionare a companiei de brokeraj FAST BROKERS – BROKER DE ASIGURARE-REASIGURARE – S.R.L”, conform documentelor ASF.

Compania de brokeraj poate formula contestatie la Curtea de Apel Bucuresti impotriva acestei decizii. Contestatia nu suspenda insa, pe timpul solutionarii acesteia, masurile dispuse de Autoritatea de Supraveghere Financiara.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: