Scandal: Premierul a colaborat cu SERVICIILE SECRETE comuniste

externe

Premierul Ungariei, Victor Orban, este acuzat de omul de afaceri Lajos Simicska ca a oferit informatii despre el serviciilor secrete comuniste, cu cunostinta sa, in timp ce urmau amandoi serviciul militar in anii ’80 si ca documentele care ar dovedi acest lucru s-ar afla la autoritatile ruse.

Intr-un interviu publicat duminica de blogul Mandiner, Simicska a spus ca autoritatile comuniste l-au pus sub urmarire si, cand era in armata, i s-a aratat ‘un teanc gros de hartii’. Orban i-ar fi spus de bunavoie ca scrie rapoarte despre el, iar ei discutau despre ce ar trebui sa includa acestea, a precizat omul de afaceri.

Dupa ce si-au incheiat serviciul militar, Orban i-a spus ca autoritatile comuniste „au incercat sa-l coopteze, dar ca a refuzat”. Simicska a mai declarat ca l-a crezut atunci pe Orban, dar ca acum nu mai stie ce sa creada.

„Faptele vorbesc de la sine. Toate informatiile sunt disponibile”, a declarat luni Orban presei. El s-a declarat ‘intristat” ca „nemultumirile personale pot face pe cineva sa se coboare atat de jos”. Orban a mai spus ca nu vede niciun sens in a crea un ‘circ’ in politica ungara si ca, in afara de prezentarea faptelor, nu vrea sa se angajeze intr-o astfel de disputa.

Socialistii, aflati in opozitie, au cerut convocarea Comisiei pentru securitate nationala din Parlament in legatura cu afirmatiile omului de afaceri Lajos Simicska privind activitatile premierului in timpul perioadei comuniste.

Vicepresedintele socialistilor, Zoltan Lukacs, a declarat intr-o conferinta de presa ca ‘cea mai grava afirmatie’ a lui Simicska este ca documentele care ar dovedi presupusa cooptare a lui Orban de catre serviciile secrete sunt pastrate de catre autoritatile ruse. Daca se va dovedi ca este asa, atunci suveranitatea Ungariei ar putea fi compromisa, din moment ce Orban ar putea fi santajat de catre autoritatile ruse, a insistat Lukacs, citat de Agerpres.

Cabinetul premierului a raspuns oferind documente care arata ca lui Orban i s-a cerut sa colaboreze cu autoritatile comuniste oferind informatii, dar ca el a refuzat. Documentele fac parte dintr-un raspuns la o intrebare scrisa a unui parlamentar adresata lui Orban in 2012. In raspunsul sau, Orban a spus ca el si sotia sa si prietenii lor de atunci din opozitie au fost pusi sub supraveghere in anii ’80.

„Foloseau diverse tipuri de instrumente ale serviciilor secrete impotriva noastra. Eram supravegheati, urmariti de serviciile secrete, ni se ascultau telefoanele la serviciu, acasa si chiar in dormitor”, a scris Orban in raspunsul la intrebarea adresata de Agnes Vadai, vicepresedinta a Coalitiei Democrate (DK), formatiune de stanga aflata in opozitie.

De altfel, Agnes Vadai a declarat de asemenea intr-o conferinta de presa organizata luni ca DK a initiat o intalnire a comisiei parlamentare responsabile si ca, desi nu se stie care este adevarul in aceasta chestiune, acuzatia la adresa lui Orban este una extrem de grava.

Ea a precizat ca Simicska a fost colegul de camera a lui Orban la liceu si ca acestea „sunt afirmatiile celui mai bun prieten al sau”. Exista, astfel, suspiciunea ca „cel mai anticomunist politician al ultimilor 25 de ani ar fi fost un informator comunist inainte de caderea fostului regim”, a adaugat ea.

Partidul nationalist radical Jobbik i-a cerut lui Viktor Orban sa demisioneze daca nu va putea dovedi ca acuzatiile lui Simicska nu sunt adevarate. Partidul LMP de opozitie a transmis la randul sau ca Orban ar trebui sa fie chemat in Parlament si sa clarifice aceasta problema. Formatiunea de opozitie Dialog pentru Ungaria (PM) a cerut de asemenea ca toate microfilmele care contin date despre informatori sa fie facute publice.

Orban si Simicska, care este cu doi ani mai in varsta decat premierul, s-au cunoscut in timp ce urmau acelasi liceu la Szekesfehervar, in centrul Ungariei.

La 6 februarie, sefii Magyar Nemzet, Hir TV, Lanchid Radio si Magyar Nemzet Online, institutii media la care Simicska avea actiuni, au demisionat dupa ce cotidianul Nepszava Online a relatat ca omul de afaceri a declarat un ‘razboi media total’ in urma deciziei guvernului privind taxa pe publicitate care afecteaza interesele media ale fostului coleg al lui Orban, mai noteaza MTI.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: