SCANDAL urias in cadrul BOR. Miroase a SCHISMA, mii de preoti protesteaza: „Biserica Romaneasca se indreapta spre CADERE”

news

Mai multi preoti ieromanahi au semnat pe 10 august o petitie, asumata de 4.500 de preoti si credinciosi, adresata Inaltpreasfintitului Teofan, Arhiepiscopul Iasilor si Mitropolitul Moldovei si Bucovinei (MMB), prin care ii cer acestuia „sa dovedeasca Ortodoxia sa intregii Biserici, prin dezicerea de: 1. semnatura de la Creta, 2. ecumenism (n.r. – miscarea de refacere a unitatii universale a Bisericilor crestine) in general, 3. Consiliul Mondial al Bisericilor“.

Autorii documentului ameninta ca, daca in termen de 10 zile IPS Teofan nu se conformeaza cerintelor, nu va mai fi pomenit la slujbele duminicale. „Samanta“ nemultumirilor este Sfantul si Marele Sinod Panortodox care a avut loc in Creta in perioada 17-26 iunie 2016. Participarea delegatiei Romaniei la Sinodul din Creta, dar mai ales semnarea documentelor aprobate in cadrul acestei intalniri, a starnit reactii virulente printre clericii din manastiri.

Principalul inscris care a provocat neliniste a fost „Relatiile Bisericii Ortodoxe cu ansamblul lumii crestine“. „In cadrul sinodului, delegatia B.O.R. a semnat toate documentele propuse, inclusiv pe cele cuprinzand prevederi neortodoxe, in privinta carora mai multi teologi si ierarhi au tras un semnal de alarma. Amintim aici doar controversatul document intitulat ‘Relatiile Bisericii Ortodoxe cu restul lumii crestine’, document potrivit caruia ar exista mai multe ‘Biserici Crestine’ din care ar face parte si Biserica Ortodoxa“, se arata in scrisoarea de protest.

In estul Romaniei, o  reactie vehementa impotriva documentelor aprobate cu ocazia Sinodului din Creta a aparut in Arhiepiscopia Romanului si Bacaului, acolo unde staretul Manastirii Oituz, ieromonahul Macarie Banu, a incetat deja sa-l mai pomeneasca la slujbe pe PS Ioachim Bacaoanul, superiorul canonic.

„Nadejdea pe care ne-ati dat-o a fost intunecata de semnatura pe care ati pus-o pe documentele adunarii din Creta. Nu putem sa ne mangaiem datorita unor amendamente aduse de delegatia romana, cand aceeasi delegatie a semnat fara exceptie documentele prin care se surpa Biserica lui Hristos! Nu putem sa va recunoastem ca biruitori in cateva amendamente, cand capitularea din urma ati pecetluit-o cu o semnatura! Oare ati uitat juramintele infricosatoare pe care le-ati facut la hirotonirea intru arhiereu in fata intregii Biserici vazute si nevazute!“, arata protestatarii in scrisoarea publica, citata de Adevarul.

O alta reactie dura a aparut din partea Manastirii Paltin Petru-Voda.

„Sinodul din Creta a calcat peste cuvantul Domnului nostru Iisus Hristos, Cel care pentru vesnicie a randuit egalitatea intre episcopi (Mt. 20:25-28; Mc. 9:33-35), oprind cu sfant glasul Sau ca vreunul sa se faca mai mare peste ceilalti; asezarea episcopilor in trei trepte – unii fara dreptul de a veni macar la sinod, altii putand sa vina si sa vorbeasca, dar fara vot hotarator, si cativa cu drepturi depline, ba chiar si de veto – este, dincolo de orice argumentatii omenesti, impotriva poruncii lui Dumnezeu; speranta noastra ca sinodul din Creta va indrepta greseala ce i-a fost pusa ca temelie a fost spulberata, aceasta cumplita alunecare din Ortodoxie nefiind nici macar discutata.

(…) Inaltpreasfintite Stapane, cunoasteti dragostea noastra nestramutata fata de Biserica lui Hristos, dragoste pentru care Parintele si Duhovnicul nostru, ctitorul Manastirii Paltin, si-a dat sangele si viata, petrecand ani de chinuri cumplite, fara sovaire, fara a da inapoi. Sunt vremuri in care exemplul Parintelui Justin Parvu trebuie sa ne stea inainte, alaturi de pilda stralucitoare a tuturor marturisitorilor din prigoanele comuniste.
Chiar daca acum prigoana nu este, sau inca nu este, la asemenea rautate ca atunci, stim foarte bine ca sunt si acum presiuni foarte mari pentru ca Biserica Ortodoxa Romana sa primeasca lucruri ce sunt straine Ortodoxiei. Stim si ca ati dat o lupta grea pentru a feri Biserica Romaneasca de asemenea cadere. Si cu lacrimi va rugam: continuati lupta, respingeti Sinodul din Creta. Ceea ce nu ati putut castiga acolo, castigati acum! Caci nu este vorba despre vreun interes omenesc, limitat si meschin, ci despre datoria cea sfanta si nesfarsit de inalta a marturisirii si propovaduirii Invataturii lui Hristos, asa cum Insusi Mantuitorul ne-a lasat-o, tezaur, pana dincolo de sfarsitul lumii”, se afirma intr-o scrisoare adresata lui Teofan, publicata pe site-ul manastirii Paltin Petru-Voda.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: