Scandalul Eurovision. TVR acuza ca i-a fost modificat votul, juriul din Romania decisese sa acorde punctaj maxim reprezentantilor Moldovei

news

Televiziunea Romana si-a exprimat surprinderea legat de faptul ca rezultatul votului juriului Romaniei la Eurovision nu a fost preluat in calculul clasamentului final, organizatorii atribuind un alt set de punctaje concurentilor din finala in numele acestuia, motiv pentru care a solicitat organizatorilor concursului sa furnizeze, in mod oficial, motivele concrete pentru care au decis acest lucru.

Juriul din Romania decisese sa acorde punctaj maxim reprezentantilor Moldovei, a precizat, duminica, TVR, intr-un comunicat de presa.

„Intr-un mesaj transmis reprezentantilor tarilor participante, sambata noaptea, chiar in timpul anuntarii rezultatelor votului juriilor nationale pentru finala ESC (in jurul orei 01,00), EBU a comunicat ca: ‘In analiza voturilor date de juriile nationale de catre partenerul de vot pan-european al Uniunii Europene de Radiodifuziune (EBU) dupa cea de-a doua repetitie generala a celei de-a doua semifinale a Eurovision Song Contest (ESC) 2022, au fost identificate anumite modele de vot neregulate in rezultatele a sase tari. Pentru a respecta Instructiunile de vot ale Concursului, EBU a lucrat cu partenerul sau de vot pentru a calcula un rezultat agregat substitut pentru fiecare tara in cauza, atat pentru a doua semifinala, cat si pentru marea finala (calculat pe baza rezultatelor altor tari cu vot similar)”, se arata in comunicatul TVR.

Potrivit televiziunii publice, Romania nu a fost nominalizata explicit pe lista celor sase tari, nici nu a primit, la incheierea celei de-a doua semifinale, cea la care se precizeaza identificarea unor „modele de vot neregulate”, o comunicare oficiala referitor la o suspiciune a organizatorilor privind votul juriului din tara noastra.

Responsabilul desemnat de TVR sa gestioneze comunicarea cu EBU pentru votul juriului national a sesizat neconcordanta intre punctajele transmise in ziua precedenta, dupa show-ul pentru juriu, si notele pe care EBU, in timpul evenimentului, a anuntat ca le va introduce in clasament ca fiind din partea juriului national.

„Totodata, prezentatoarei Eda Marcus nu i s-a permis intrarea in transmisiunea oficiala pentru a comunica rezultatele, asa cum TVR agrease in prealabil cu organizatorii, conform procedurilor. Mai mult, in cursul zilei de sambata, responsabilul cu votul din partea TVR a participat la doua teleconferinte cu organizatorii pentru stabilirea regulilor de prezentare/pozitionare/citire ale Edei Marcus. De asemenea, a participat la repetitia de transmitere a rezultatului juriului, fara a primi vreo comunicare referitoare la eventuale suspiciuni sau intentia organizatorului de a opera modificari asupra votului juratilor Romaniei”, se explica in comunicat.

TVR subliniaza ca juriul national a urmarit spectacolul in urma caruia a votat in prezenta unui notar si a respectat regulamentul impus de organizator.

„Reiteram faptul ca nici juratii, nici reprezentantii TVR nu au fost anuntati, dupa a doua semifinala, de existenta unor suspiciuni la adresa votului Romaniei. Asadar, regulile au fost schimbate in timpul jocului, fara ca participantii sa fie anuntati in prealabil, acestia afland in timpul transmisiunii ca unele voturi ale juriilor nationale au fost modificate de organizator”, a transmis TVR.

Astfel, TVR a solicitat organizatorilor ESC sa furnizeze, in mod oficial, motivele concrete pentru care au inlocuit punctajul juriului din Romania cu un „substitut” calculat intr-un mod „netransparent”.

„In functie de raspunsul care ne va fi trimis, TVR isi rezerva dreptul de a lua masuri pentru corectarea situatiei create”, se mai arata in comunicat.

Organizatorul concursului Eurovision 2022 a eliminat juriile din sase tari din calculul notelor finale pentru melodiile concurente din cauza unor neregularitati, potrivit unui comunicat oficial al Uniunii Europene de Radio si Televiziune (EBU). Comunicatul nu mentioneaza explicit cele sase tari, dar o publicatie specializata in Eurovision, citata de G4Media, sustine ca e vorba despre juriul din Romania, alaturi de cele din Moldova, Azerbaidjan, Polonia, San Marino si Muntenegru.

Mai mult despre:

Comentarii: