Scena mondiala este tot mai FIERBINTE. China ameninta SUA cu utilizarea FORTEI

news

China ameninta ca ar putea utiliza forta daca Statele Unite isi vor respecta promisiunea de patrunde  in interiorul limitei de 12 mile marine revendicate de Beijing in jurul insulelor construite pe recife din Marea Chinei de Sud.

China contruieste mai multe insule artificiale in apele disputate cu alte state din regiune, pe care a instalat radare, piste pentru avioane si alte facilitati care pot fi utilizate in scop militar. Beijing considera ca insulele fac parte din teritoriul chinez, iar zona de pe o raza de 12 mile marine sunt apele sale teritoriale.

Intr-o riposta clara la adresa Chinei, secretarul american al Apararii Ash Carter a declarat marti ca armata Statelor Unite va naviga, zbura si opera oriunde permit legile internationale, inclusiv in Marea Chinei de Sud, noteaza agentia Reuters.

„Nu fac nicio greseala, Statele Unite vor zbura, naviga si opera oriunde permit legile internationale, asa cum facem in jurul lumii, iar Marea Chinei de Sud nu va fi o exceptie”, a afirmat Carter.

„Vom face acest lucru in timpul si locurile pe care noi le alegem”, a adaugat Carter, intrebat asupra unor informatii ca Statele Unite au decis deja sa efectueze operatiuni in numele libertatii de navigatie in interiorul limitei de 12 mile marine revendicate de China in jurul insulelor construite pe recife din Arhipelagul Spratly.

Replica guvernului chinez nu a intarziat sa apara. „Anumite state isi incordeaza muschii. Speram ca Statele Unite pot privi ce se intamplain Marea Chinei de Sud dintr-o perspectiva obiectiva si onesta”, a comentat purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe, Hua Chunying.

O reactie mult mai dura a aparut sub forma unui editorial in „Global Times”, o publicatie detinuta de oficiosul Partidului Comunist Chinez, „Ziarul Poporului”. Aceasta este forma prin care guvernul chinez vrea sa transmita neoficial anumite pozitii.

„China nu trebuie sa tolereze incalcarile agresive ale apelor sale teritoriale si ale spatiului aerian de catre SUA. In cazul in care SUA va aduce atingere intereselor fundamentale ale Chinei, armata chineza se va ridica si va utiliza forta pentru a opri SUA”, se afirma in articol.

 

China revendica cea mai mare parte din Marea Chinei de Sud si saptamana trecuta a avertizat ca nu va permite nicio incalcare a apelor sale teritoriale in numele libertatii de navigatie.

Unii analisti de la Washington cred ca decizia americana a fost luata si patrulari ar putea avea loc de la sfarsitul acestei saptamani sau saptamana viitoare. Acestea sunt susceptibile sa provoace protestele Chinei, noteaza Reuters.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: