Scenariul din Ucraina se repeta: Congresul Deputatilor de la Tiraspol va cere, pe 28 februarie, alipirea Transnistriei la Rusia

externe

Transnistria, alipire, Rusia, 28 februarie

La congresul asa zisilor deputati de toate nivelele din Transnistria, care va avea loc pe 28 februarie, ar urma sa fie adoptata o solicitare catre Moscova privind alipirea regiunii separatiste la Federatia Rusa. Declaratia a fost facuta de opozantul transnistrean Ghenadie Ciorba, citat de publicatia online Deschide.md.

Astfel, Ciorba a atras atentia la faptul ca adunarea va avea loc cu o zi inainte de adresarea presedintelui Rusiei, Vladimir Putin, catre Adunarea Federala. Opozantul transnistrean nu exclude ca aceasta directiva de a organiza congresul vine chiar de la Moscova.

Ciorba presupune ca in cadrul forumului asa zisilor deputati de toate nivelele din Transnistria ar urma sa fie lansata o solicitare din partea locuitorilor din stanga Nistrului de alipire a regiunii la Federatia Rusa, iar a doua zi, pe 29 februarie, Putin va anunta acest lucru Adunarii Federale, care va lua decizia sa dea curs cererii.

Opozantul considera ca adunarea de la Tiraspol si protestul organizat recent acolo impotriva asa ziselor presiuni economice ale Republicii Moldova au drept scop sa arate ca locuitorii din Transnistria sunt impotriva Chisinaului.

„De aici vine si declaratia recenta a ministrului de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, precum ca Moscova nu va lasa la greu cetatenii sai din Transnistria”, a mai declarat Ciorba.

El a indemnat asa zisii deputati ai regiunii sa nu permita sa fie luata aceasta decizie, care ii va da lui Putin „pretext juridic pentru a aplica o lovitura pe teritoriul R. Moldova, inclusiv Transnistriei, sub orice pretext”.

„Doamna presedinte Sandu, anturajul dumneavoastra v-a speriat constant cu faptul ca Rusia va lovit teritoriul R. Moldova. Dar dumneavoastra nu ati luat in calcul faptul ca psihologia actualei conduceri a Rusiei, in special a lui Putin, este foarte asemanatoare cu cea a lui Hitler de la sfarsitul anilor 30 ai secolului XX. Tentativele de a impaca indivizi asemeni lui Putin duc la un singur lucru, cresterea apetitului agresorului” a conchis Ciorba.

Luni, liderul separatistilor de la Tiraspol, Vladimir Krasnoselski, a anuntat convocarea asa-zisilor deputati de toate nivelele in legatura cu pretinsele presiuni economice din partea Chisinaului.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: