Schimbare radicala. Un lider PSD anunta ca NU exista „statul paralel”: „Teorie conspirationista”

politica

Deputatul PSD Horia Nasra a dat publicitatii o scrisoare deschisa adresata membrilor PSD in care afirma ca mesaj central al PSD din Epoca Dragnea, cel privind existenta „statului paralel”, nu a fost decat o teorie conspirationista. Nasra a fost reales, vineri, presedinte al PSD Cluj.

„Nu trebuie sa mai jucam rolul de pompier, atunci cand nu avem incendii, sa ne ancoram intreaga comunicare in state paralele sau alte tipuri de conspiratii!”, scrie Nasra.

„In 26 mai, romanii au transmis un mesaj categoric: ‘fiat iustitia, et pereat mundus’, prin urmare, in conducerea partidului si in Guvernul Romaniei, criteriile de etica, conduita si de integritate trebuie aplicate si respectate”, mai spune deputatul PSD.

Scrisoarea integrala:

Stimati colegi,

Evenimentele din 26-27 mai au produs doua dusuri reci pentru social-democratie.

Electoratul a dat o nota din care putem invata si ulterior schimba, un trend de moment, despre ce se cuvine si ce nu.

PSD trebuie sa ia taurul de coarne si sa inteleaga ca este nevoie de o reforma profunda in partid, de acceptarea unui proiect de schimbare pentru democratizarea si descentralizarea deciziei in partid.

Noua echipa de conducere care va fi votata la urmatorul Congres trebuie sa fie formata din oameni respectati in societate. Partidul Social Democrat, prin liderii sai, trebuie sa recupereze simbolic si faptic acea eticheta mult draga noua, de partid al profesionistilor. Pentru aceasta este nevoie de lideri cu scoala facuta la timp si care sa vorbeasca, bine, cel putin o limba straina.

In 26 mai, romanii au transmis un mesaj categoric: ‘fiat iustitia, et pereat mundus’, prin urmare, in conducerea partidului si in Guvernul Romaniei, criteriile de etica, conduita si de integritate trebuie aplicate si respectate.

Asigurarea linistii in Partidul Social Democrat cu pretul ingradirii diversitatii de opinie, uneori prin excludere, nu mai poate fi luata in calcul. Epoca unanimitatilor tacute a apus si trebuie reinventata o cultura a cooperarii.

Centralismul organizational si de comunicare, inca regasit in PSD produce dificultati la nivel local. Este nevoie de o deplasare a discursului si a comunicarii spre teritoriu si nivel local/comunitar. Stanga trebuie sa transmita mesaje segmentate socio-cultural, specifice comunitatilor.

Este imperios necesara debirocratizarea rapida a PSD, prin vot secret si competitie interna, de la organizatiile locale si pana la nivel national. Niciodata nu trebuie sa mai permitem ca o organizatie judeteana sa fie lasata cu o conducere interimara timp de trei sau patru ani.

Organizatiile judetene trebuie sa beneficieze de o mai mare autonomie, pentru a transmite catre centru mesajul local specific si pentru a asigura un flux de comunicare de jos in sus bazat pe mijloacele moderne de comunicare.

Nu trebuie sa ne mai asumam mesaje politice populiste si parteneriate cu politicieni compromisi moral. De asemenea, nu trebuie sa mai jucam rolul de pompier, atunci cand nu avem incendii, sa ne ancoram intreaga comunicare in state paralele sau alte tipuri de conspiratii!

Stanga a ramas oarecum, din 2004, fara teme majore care sa emane o forta simbolica deosebita pentru societate. Nu lipsa unor programe politice clasice, nu lipsa unei retorici de stanga a fost principala problema, nu consistenta unui program de guvernare, ci lipsa proiectarii si raspandirii a doua-trei teme de tara, general-valabile pentru orice capriciu doctrinar dar care sa coaguleze societatea simbolic langa aceste teme si langa liderii care trebuiau sa le predice, sa le apere cauza. Cele trei teme majore pot fi: reorganizare administrativa si dezvoltare regionala, cresterea natalitatii si Romania, Silicon Valley-ul Europei.

Sub social-democrati prin cabinetul Nastase, Romania a aderat la NATO, apoi tot social-democratii, prin clujeanul Vasile Puscas, au depus toate diligentele pentru aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, prin urmare PSD a fost si este un partid atasat parteneriatului European si nord-atlantic.

Suntem parteneri cu drepturi depline in familia socialistilor europeni, unde vocea noastra a redevenit respectata, insa trebuie sa recunoastem ca avem si de invatat din experienta partenerilor nostri.

PSD nu si-a prezentat constant adevarata mostenire istorica, de la social-democratii romani din Ardeal, in special Banat si Crisana, mai ales Ioan Flueras si Iosif Jumanca, membrii ai Consiliului Dirigent dupa Unire si pana la istoricul Partid Social Democrat al Muncitorilor din Romania, reprezentantul social-democratiei in viata politica romaneasca in Vechiul Regat din 1893, relansat PSD in Romania Mare, pana la instaurarea dictaturii comuniste. Daca liberalii au iconizat familia Bratianu, noi, social-democratii am cam uitat de Iosif Jumanca, Ioan Flueras, Vasile Conta, Constantin Dobrogeanu-Gherea sau Vasile G. Mortun.

Istoria, principiile si valorile social-democrate trebuie sa fie in mod recurent dezbatute in departamentele partidului sau in scolile de gandire din cadrul partidului si daca astazi nu mai sunt, acestea trebuie urgent refacute.

Revolutia digitala este o realitate. PSD trebuie sa devina un partid-storytelling care sa inteleaga si sa-si asume total aceasta stare de fapt. Traim un proces de neo-industrializare digitala, pe planeta digitala, iar Romania poate fi conquistadorul unui teritoriu inca in explorare!

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: