Schimbul de replici dintre Liviu Dragnea si Mugur Isarescu. Cum l-a pus guvernatorul BNR la punct pe seful lui Dancila

politica

Presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, a facut publica, vineri, corespondenta pe care a purtat-o cu guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, in scrisoarea sa sustinand ca membrii conducerii BNR au indus la nivelul mediului economic o stare de neincredere in Guvern.

„Politica monetara, atributia exclusiva a BNR, reprezinta o componenta esentiala a mix-ului de politici macroeconomice promovat pentru asigurarea unei dezvoltari economice accelerate, dar sustenabile si de durata. In acest sens, consider ca politica monetara trebuie sa se armonizeze cu politicile gvernamentale. Din acest punct de vedere imi exprim ingrijorarea fata de masurile intreprinse la inceput de an de catere BNR si care, in opinia mea, nu reprezinta cea mai potrivita cale de coordonare a politicilor macroeconomice”, arata Liviu Dragnea la inceputul scrisorii sale catre Consiliul de Administratie al BNR, scrie Mediafax.

El mai apreciaza ca o politica monetara adecvata trebuie configurata in raport cu politica fiscal-bugetara si, in general, cu politicile guvernamentale stabilite prin programul de guvernare, fara a se pune semnul intrebarii asupra capacitatii Guvernului de a implementa masurile asumate sau de a indeplini prevederile legilor bugetare.

„O politica monetara bazata pe neincredere si pe maximizarea unor riscuri potentiale nu este in opinia mea o politica favorabila cresterii economice sustenabile si poate duce in final la rezultate contrare celor asteptate. Aceste rezerve pe care le am cu privire la fundamentarea si pertinenta masurilor intreprinse in ianuarie si februarie sunt determinate de comunicarile dvs. publice, inclusiv de minuta sedintei de politica monetara a Consiliului de Administratie al BNR din 7 februarie 2018. Se mentioneaza in documentul citat faptul ca membrii CA au remarcat ‘incertitudinile legate de transferul catre angajati a contributiilor sociale, precum si de potentialele corectii fiscale efectuate in acest an in vederea incadrarii deficitului bugetar in plafonul de 3% din PIB’. In aprecierea mea, intr-o institutie publica asemenea remarci nu isi au locul la mai putin de o luna de aplicare a politicii bugetare configurate prin Legea bugetului de stat nr. 3/2018”, a adaugat presedintele Camerei Deputatilor.

Potrivit lui Dragnea, membrii Consiliului de Administratie al BNR au indus la nivelul mediului economic „o stare de neincredere in Guvern”, iar o masura de politica monetara, respectiv majorarea ratei dobanzii bazata pe suspiciuni cu privire la activitatea guvernului „nu reprezinta o politica monetara corecta”.

Liviu Dragnea a criticat si opinia Consiliului de Administratie BNR cu privire la „trenarea redresarii absorbtiei fondurilor europene”, pe care o considera ca fiind o afirmatie eronata si in totala discordanta cu realizarile din 2017 si cu angajamentele Guvernului pentru anul in curs.

„In mod eronat se considera ca puseul inflationist apare din cauza politicilor fiscale si de venituri. (…) Dupa cum sunt convins ca stiti, principalele cauze care au determinat inflatia nu tin de actiunea guvernamentala. (…) In calitate de presedinte al Camerei Deputatilor ma adresez dvs. pentr a va solicita o motivatie tehnica si foarte argumentata cu privire la majorarea repetata, inca de la inceputul anului a ratei dobanzii de politica monetara”, mai arata presedintele Camerei Deputatilor in scrisoarea sa.

La randul sau, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, i-a raspuns presedintelui Camerei Deputatilor tot prin intermediul unei scrisori.

„Membrii Consiliului de Administratie al BNR au analizat scrisoarea dumneavostra privind evolutia principalilor indicatori macroeconomici si a componentelor mix-ului de politici economice. Raspundem invitatiei dumneavoastra la un dialog construcitv intre Parlament, Guvern, BNR, in baza Legii 313/2004 si a prevederilor privind bancile centrale din Tratatul de Functionare a Uniunii Europene, cu scopul de a realiza o imbinare mai buna intre politicile guvernamentale si politica monetara a BNR”, se arata in scrisoarea trimisa de Mugur Isarescu.

Guvernatorul BNR sustine, potrivit scrisorii sale, ca in scopul revenirii inflatiei la un nivel prognozat de 3,5% in decembrie 2018, respectiv la limita superioara a intervalului tintit, s-a impus o intarire graduala a politicii monetare, incepand cu semestrul II 2017, la inceput prin ingustarea coridorului de dobanzi din jurul ratei de politica monetara.

„Intarirea a fost impusa de altfel si de condtiile pietei. In final, majorarea ratei de politica monetara a fost determinata atat de accelerarea inflatiei, cat si de faptul ca efectele politicii monetare apar cu o anumita intarziere. (…) O eventuala lipsa de reactie din partea BNR, atat in primele doua luni ale anului, cat si in perspectiva, ar amplifica riscul ancorarii astepatrilor inflationiste la un nivel crescut, deoarece agentii economici, inclusiv institutiile internationale, ar fi interpretat lipsa de reactie a BNR ca pe o acceptare tacita, pe termen mediu si lung, a respecivului nivel de inflatie. De asemenea, s-ar fi marit riscul deprecierii suplimentare a leului”, se mai arata in scrisoare.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: