Scholz dezvaluie acum ce i-a spus Putin la celebra „acea masa lunga”. Kremlinul considera ca Ucraina apartine Rusiei

externe

Russian President Vladimir Putin meets with German Chancellor Olaf Scholz in Moscow

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat ca, imediat inainte de inceperea invaziei Federatiei Ruse in Ucraina, liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, i-a spus ca se presupune ca Ucraina „apartine” Rusiei.

Cancelarul a povestit acest lucru in timpul unei conversatii cu cetatenii in cadrul Festivalului Democratiei din Germania, relateaza Evropeiska Pravda.

Potrivit acestuia, conversatia a avut loc in februarie 2022 la Kremlin „la acea masa lunga de care toata lumea isi aminteste”, spune Scholz, unde Putin si-a demonstrat ideile imperiale, in special ca frontierele „pot fi schimbate cu ajutorul fortei” si fara a tine cont de lege.

Potrivit cancelarului, in timpul intalnirii de patru ore, liderul rus a incercat sa demonstreze „ca Ucraina si Belarus sunt parti ale Rusiei”. Dupa cum a adaugat Scholz, Lukasenko este constient de acest lucru si nu isi face iluzii.

Seful guvernului german a remarcat ca, printre alte motive pentru un razboi de amploare, Putin a indicat atunci ca „Ucraina este pe drumul spre NATO”, la care cancelarul, potrivit acestuia, i-a spus liderului de la Kremlin ca „nu se discuta despre acest lucru pentru cel putin inca 30 de ani”.

In plus, Scholz a spus ca liderul rus i-a vorbit din nou despre „regimul nazist” din Ucraina.

„Sa vorbesti despre asta cand presedintele este evreu… Merita sa ne imaginam cat de absurda si rusinoasa este aceasta explicatie pentru justificarea razboiului”, a declarat cancelarul german.

Ca raspuns la afirmatia din spatiul public potrivit careia Berlinul, prin faptul ca ajuta Kievul cu arme, pare sa „starneasca razboiul”, Scholz a precizat ca Germania ofera Ucrainei posibilitatea de a se apara.

„Sprijin maxim pentru ca acest atac imperialist asupra unui stat vecin sa nu se incheie cu succes… Dar, in acelasi timp, ne asiguram ca nu va exista un mare razboi intre Rusia si NATO”, a subliniat el.

Cancelarul Germaniei a mai declarat ca razboiul ucide nu doar ucraineni, ci si rusi, „doar pentru ca intr-o zi in manualele de istorie, pe care el (Putin – n.r.) nici macar nu va putea sa le citeasca, peste 100 de ani, sa scrie ca a cucerit cativa kilometri”.

Cu o zi inainte, Scholz s-a pronuntat impotriva utilizarii de catre Ucraina a armelor furnizate de aliatii sai occidentali pentru a ataca Rusia.

Anterior, Germania a trimis Ucrainei un nou lot de ajutoare militare, care includea obuze de artilerie, tancuri Leopard 1 AP, mitraliere, drone, pusti si munitie.

Recent, cancelarul german Olaf Scholz, dupa o intalnire cu sefii de guvern din Europa de Nord, a dat asigurari ca Ucraina va continua sa primeasca sprijin occidental.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: