externe

Scholz isi contrazice dur ministrul de Externe in scandalul rachetelor Taurus. Cancelarul strica afacerea cu Marea Britanie

Cancelarul german Olaf Scholz a respins ideea de a face schimb de rachete cu Marea Britanie pentru ca Ucraina sa primeasca mai multe arme cu raza lunga de actiune, relateaza Evropeiska Pravda.

„Am vorbit clar. Treaba mea ca sef de guvern este sa fiu precis si sa nu provoc asteptari false. Raspunsurile mele sunt suficient de clare”, a spus Scholz, raspunzand la intrebarea daca ia in considerare un schimb de rachete cu Marea Britanie in loc de livrari directe catre Ucraina.

De asemenea, el a reiterat ca nu doreste sa transfere sistemul de arme Taurus ucrainenilor fara o verificare germana a sistemului de ghidare, ceea ce, in opinia sa, inseamna o prezenta germana in Ucraina.

Scholz a mai declarat ca se teme ca Germania ar putea fi atrasa in razboi.

In urma cu doar cateva zile, ministrul de Externe german, Annalena Baerbock, anuntase ca este deschisa la propunerea colegului sau britanic David Cameron de a furniza Ucrainei noi rachete de croaziera printr-un schimb in cerc de rachete, prin care Marea Britanie ar primi rachete Taurus din Germania si ar trimite acelasi numar de rachete cu raza lunga de actiune Storm Shadow in Ucraina. „Ar fi o optiune”, a declarat Baerbock duminica seara in cadrul emisiunii „Caren Miosga” de la ARD, relateaza Der Spiegel.

Ea a precizat ca un astfel de schimb in cerc a avut deja loc cu alte materiale. „Schimbul a fost, ca sa spunem asa, o inventie germana. Aceasta ar fi o optiune. Si noi am facut acest lucru cu ceva timp in urma cu alte materiale”, a spus ministrul.

Cancelarul Olaf Scholz (SPD) a recurs deja la troc ca varianta indirecta de ajutor militar la inceputul razboiului ucrainean, cand inca nu dorea sa trimita tancuri grele de lupta Leopard 2 in Ucraina.

Intr-un interviu acordat publicatiei Suddeutsche Zeitung, Cameron si-a exprimat intentia de a „lucra indeaproape cu partenerii nostri germani pentru a ajuta Ucraina”. Cameron crede, de asemenea, ca un schimb in inel este posibil, ceea ce ar putea atenua ingrijorarile lui Scholz. Scholz respinge livrarea catre Ucraina a rachetelor Taurus cu o raza de actiune de 500 de kilometri, deoarece se teme ca acest lucru ar putea antrena Germania in razboi.

„Suntem pregatiti sa analizam toate optiunile pentru a obtine un efect maxim pentru Ucraina”, a declarat Cameron. Dar el „nu vrea sa dea detalii si sa le spuna adversarilor nostri ce intentionam sa facem”, a mai spus el.

Reamintim ca ministrul de externe al Marii Britanii, David Cameron, a declarat ca Londra ia in considerare toate optiunile, inclusiv schimbul de rachete Taurus cu rachete britanice Storm Shadow, pentru a furniza Ucrainei arme cu raza lunga de actiune.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Surpriza pentru Netanyahu. Procurorul-sef al Curtii Penale Internationale solicita mandat de arestare, pentru crime de razboi, pe numele premierului Israelului

Procurorul-sef al Curtii Penale Internationale a anuntat ca solicita mandate de arestare pentru inalti oficiali…

2 ore ago

New York Times: NATO este aproape de a trimite soldati in Ucraina. Care va fi misiunea acestora

Potrivit unui articol publicat in New York Times (NYT), se pare ca NATO este aproape…

4 ore ago

Ciolacu a luat jumatate de guvern in Turcia. Cel mai probabil, vizita a fost aranjata de Ponta

Premierul Marcel Ciolacu a inceput marti o vizita oficiala in Turcia,  unde va aveasi  o…

3 ore ago

Permis de conducere de la 17 ani? Parlamentarii romani nu sunt de acord: „Suntem pe primul loc la victime in urma accidentelor de circulatie”

Presedinta Comisiei pentru aparare din Senat, Nicoleta Pauliuc, a informat, luni, ca nu sustine proiectul…

3 ore ago