Scholz, Macron si Duda se vor intalni la Paris pentru a discuta despre garantiile de securitate pentru Ucraina

externe

Cancelarul german Olaf Scholz si presedintele polonez Andrzej Duda sunt asteptati sa se deplaseze lunea viitoare la Paris pentru discutii cu presedintele francez Emmanuel Macron, au confirmat mai multi oficiali francezi, scrie Politico.

Se asteapta ca intalnirea sa se concentreze pe presiunile exercitate de Ucraina pentru aderarea la NATO si pe garantiile de securitate din partea aliatilor inainte de summitul NATO din iulie.

Saptamana trecuta, Macron a cerut ca Ucrainei sa i se ofere garantii de securitate „puternice, concrete si tangibile” si a sustinut ca Ucrainei ar trebui sa i se ofere „o cale spre aderarea [la NATO]” in timpul unui discurs la Bratislava. Cu toate acestea, Scholz a parut sa adopte o pozitie mai precauta, afirmand joia trecuta ca accentul nu ar trebui sa fie pus pe aderare, ci pe „modul in care noi, ca indivizi, putem sprijini Ucraina”.

Polonia a cerut in mod repetat ca Ucrainei sa i se ofere garantii puternice de securitate. Marti, Duda s-a intalnit cu mai multi lideri ai membrilor NATO din Europa de Est pentru a discuta despre razboiul din Ucraina si despre cererea sa de aderare la alianta.

Desi exista o opinie generala ca Ucraina nu va putea adera cat timp se afla inca in razboi cu Rusia, membrii NATO sunt impartiti in ceea ce priveste modul in care ar trebui sa raspunda la actuala presiune a Ucrainei pentru aderare.

Cu toate acestea, potrivit unui diplomat francez, membrii NATO trebuie sa trimita un semnal puternic Rusiei intr-un moment in care Ucraina lanseaza o contraofensiva.

„Daca nu gasim o solutie care sa multumeasca pe toata lumea, riscul este ca nu vom ajunge la  o declaratie unificata, iar acesta ar fi, evident, cel mai mare cadou pe care l-am putea face Rusiei”, a declarat diplomatul care nu a fost autorizat sa vorbeasca public.

Este de asteptat ca liderii sa discute si alte subiecte, precum suveranitatea europeana si apararea.

In ciuda tensiunilor legate de energie, China si reforma UE, relatiile dintre Scholz si Macron par sa se fi imbunatatit dupa ce au atins un minim in octombrie anul trecut. Cei doi lideri au luat cina marti in orasul german Potsdam, iar Macron urmeaza sa mearga in Germania intr-o vizita de stat la inceputul lunii iulie.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: