Scholz: „Nu trebuie sa lasam Ucraina singura acum. Dar e prematur sa discutam despre trimiterea de trupe europene acolo”

Cancelarul german Olaf Scholz avertizeaza ca Ucraina nu trebuie lasata singura. Armata lor ar trebui sa fie sprijinita in continuare, relateaza Tagesschau.
„Trebuie sa finantam si aceste sarcini”, spune candidatul la functia de cancelar al SPD. Acest lucru necesita o mai mare libertate de indatorare in Germania. Cu toate acestea, este inca prea devreme pentru dezbaterea daca soldatii germani ar trebui sa asigure si un acord de pace in Ucraina.
Cancelarul german Olaf Scholz a respins inca o data discutia despre o forta europeana de mentinere a pacii ca fiind „complet prematura”. „Sunt chiar si putin iritat de aceste dezbateri, vreau sa spun asta sincer”, a spus el dupa summitul pentru Ucraina de la Paris.
Aici, posibile rezultate ale discutiilor de pace care nu au avut loc inca sunt discutate peste capul ucrainenilor. „Acest lucru este extrem de nepotrivit, o spun deschis si sincer.” A fost o „dezbatere nepotrivita la momentul nepotrivit si pe subiectul gresit”, a spus Scholz. „Suntem inca in mijlocul unui razboi brutal purtat de Rusia, nu suntem intr-o situatie in care s-a ajuns la pace”, a continuat el.
Cu toate acestea, Europa este impartita in aceasta problema. Prim-ministrul Marii Britanii Keir Starmer a declarat anterior ca tara sa este „gata si dispusa” sa trimita soldati in tara atacata de Rusia. Tarile de Jos si Suedia au fost, de asemenea, deschise la acest lucru.
Polonia nu intentioneaza sa trimita soldati – dar sprijina abordarea lui Macron si Starmer. Inainte de plecarea sa la Paris, premierul polonez Donald Tusk a declarat: „Nu intentionam sa trimitem trupe poloneze in Ucraina, dar vom oferi sprijin logistic si politic tarilor care vor sa ofere astfel de garantii in viitor”.
Inainte de summit, ministrul francez de Externe, Jean-Noel Barrot, a confirmat discutii foarte concrete „la diferite niveluri”. Scholz a subliniat ca se opune fundamental desfasurarii unei forte de mentinere a pacii fara participarea SUA. „Nu trebuie sa existe o impartire a securitatii si responsabilitatii intre Europa si SUA”, a spus el. NATO se bazeaza pe actiuni comune si impartirea riscurilor. „Acest lucru nu trebuie pus la indoiala”, a mai spus el.