externe

Scholz respinge solicitarile Finlandei si tarilor baltice de a bloca accesul rusilor in UE: „Imi este greu sa inteleg acest fel de cereri. Masura ar fi indreptata si impotriva rusilor nevinovati”

Cancelarul german Olaf Scholz s-a pronuntat joi impotriva interzicerii vizelor turistice pentru cetatenii rusi, asa cum cer Ucraina, Letonia, Estonia si Finlanda, si a amintit ca la nivelul UE au fost adoptate sanctiuni pertinente impotriva persoanelor din jurul Kremlinului.

”Acesta este razboiul lui (Vladimir) Putin. Si imi este greu sa inteleg acest fel de cereri”, a spus Scholz la o conferinta de presa axata pe criza energetica si razboiul din Ucraina.

Scholz a insistat ca presedintele rus Vladimir Putin ”este cel responsabil pentru acest razboi”, nu ansamblul populatiei ruse, iar o astfel de masura generala de interzicere a vizelor pentru cetatenii rusi ”ar fi indreptata impotriva intregii populatii, inclusiv a celor nevinovati”.

Citeste si: Finlanda nu mai vrea sa primeasca niciun rus: „Nu este corect ca, in timp ce Rusia duce un razboi de agresiune, brutal, in Europa, rusii sa poata trai o viata normala, sa calatoreasca in Europa, sa fie turisti”

Ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a cerut miercuri statelor UE si din G7 sa nu mai emita vize pentru cetatenii rusi, cereri similare, cu referire la turistii rusi, fiind formulate anterior de sefele guvernelor eston si finlandez, Kaja Kallas si Sanna Marin, in timp ce Letonia, care a declarat joi Rusia stat sustinator al terorismul, a incetat deja emiterea vizelor pentru cetatenii rusi.

Cancelarul Scholz a promis in schimb sporirea ajutorului financiar si militar destinat Ucrainei pentru ca aceasta sa poata respinge agresiunea rusa. Guvernul de la Berlin, detasandu-se de practica postbelica a Germaniei de a nu oferi ajutoare militare, a furnizat Ucrainei ”arme foarte eficiente si vom continua sa facem acest lucru in viitorul apropiat”, a asigurat cancelarul social-democrat german, potrivit agentiei DPA.

Cat despre un eventual acord de pace care sa puna capat razboiului din Ucraina, el a spus ca in aceasta tara va fi pace numai daca ea va fi multumita cu conditiile unui astfel de acord.

Intrebat daca ar acceptat ca fostul cancelar social-democrat Gerhard Schroder, cunoscut ca un apropiat al Kremlinului, sa actioneze ca mediator intre Germania si Rusia pentru solutionarea disputelor generate de reducerea livrarilor de gaz rusesc, Scholz a raspuns initial ”nu stiu”, adaugand apoi ca o asemenea actiune ar fi ”laudabila”.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24
Tags: olaf scholz

Recent Posts

Viktor Orban vine in Transilvania chiar inainte de alegerile din 9 iunie. Ministru ungar: „Oricine este dusmanul maghiarilor din Transilvania este dusmanul Ungariei”

Premierul Ungariei, Viktor Orban, va sosi in Transilvania la inceputul lunii iunie, subliniind parteneriatul strategic…

O oră ago

Rascoala in Noua Caledonie a celor care doresc independenta. Franta a trimis trupe pentru a readuce „ordinea si linistea” – Video

Franta a impus miercuri stare de urgenta in teritoriul francez Noua Caledonie din Pacific pentru…

O oră ago

Pretul saormelor s-a dublat in Germania, problema a fost dezbatuta chiar si de cancelarul Scholz. Un nou termen isi face loc in politica germana: donerflatia

In Germania, doner kebab (similar cu faimoasa saorma din Romania), odinioara accesibil, a devenit emblema…

4 ore ago

A 17-a editie a Conferintei Internationale „Perspectives in Banking and Financial Law”, organizata de Facultatea de Drept din cadrul ASE Bucuresti

A 17-a editie a Conferintei Internationale „Perspectives in Banking and Financial Law”, organizata de Facultatea…

O oră ago

Accident comis de o soferita in Capitala, o bunica si nepotul ei au fost loviti in timp ce traversau strada

O soferita in varsta de 44 de ani din Bucuresti a lovit joi cu masina…

2 ore ago