SCLAVIE la Iasi. Muncitoarele dintr-o fabrica sunt obligate sa poarte SCUTECE pentru a nu merge la toaleta

news

Sclavia moderna, scoasa la iveala la o fabrica din Iasi. Horia Nita, reprezentant Cartel Alfa, spune ca a primit o reclamatie de la o membra de sindicat care sustine ca muncitoarele nu aveau voie sa mearga la toaleta in timpul programului, fiind nevoite sa poarte scutece, scrie Adevarul.

Declaratia a fost facuta in cadrul unei conferinte organizate de Asociatia Nationala a Specialistilor in Resurse Umane, in parteneriat cu Equipo de Investigation Laboral din Salvador, fundatie ce lupta pentru drepturile muncitorilor din fabrici.

Sclavia moderna este des intalnita in tarile din lumea a treia precum Salvador, Honduras sau in unele state din Asia. Aici, muncitorii sunt nevoiti sa lucreze pe salarii mici si nu beneficiaza de conditii de munca decente. De asemenea, ei sunt constransi sa lucreze inclusiv ore suplimentare si nu au acces la servicii medicale acesti angajati sunt nevoiti sa lucreze inclusiv ore suplimentare, nu au acces la servicii medicale.

Desi fabricile produc haine de marca, acestea nu aduc salarii decente sau conditiii de munca mai bune. Spre exemplu, o croitoreasa din Salvador primeste 18 centi pentru un tricou ce se vinde cu peste 30 de dolari. Iar multinationalele profita de acest lucru,pentru ca au numai de castigat de pe urma fortei de munca uriase din aceste tari.

Singura  metoda prin care pot fi scoase la iveala aceste probleme este infiltrarea unor muncitoare sub acoperire. Cel mai cunoscut caz este al muncitorilor de la Foxconn, principalul furnizor de produse al companiei Apple, din China. In anul 2010, 14 angajati s-au sinucis aici din cauza conditiilor de munca.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: