Scopul urmarit de Dragomir este dat in vileag. Fostul SRI-ist este folosit de Dragnea pentru a-l lichida pe cel care vrea sa-i ia locul in fruntea PSD

analize

Jurnalistul Dan Turturica, acuzat de fostul ofiter SRI Daniel Dragomir ca ar fi colaborator al SRI, dezvaluie ce se ascunde de fapt in spatele campaniei derulate de fostul sereist impreuna cu trusturile de presa controlate de penali. Unul dintre scenarii este ca Dragnea va sa il execute pe fostul director al SRI, George Maior, de teama ca i-ar putea lua locul din fruntea PSD.

„Cea mai plauzibila este ca se incearca timorarea serviciilor de informatii dupa reteta folosita pentru DNA, care a devenit subiect de investigatie a Inspectiei Judiciare dupa ce au inceput sa apara informatii ca exista o ancheta in curs in afacerea ‘Dragnea – Tel Drum – Belina.’ Din dezvaluirile unui membru al echipei de inspectori reiese ca acestia au avut misiunea de a afla si ”chestiuni legate de fondul dosarelor aflate in lucru.”

Peste SRI nu pot trimite Inspectia Judiciara, dar pot trimite parlamentarii. Dragomir nu avea atributii relevante pentru cooperarea SRI – DNA. Dar asta nu inseamna ca dezvaluirile pe care acesta le confectioneaza la cererea clientilor si care vor fi consemnate cu sarguinta de parlamentarii din comisia SRI, sau, in viitor, din cea speciala, nu vor putea fi folosite ca pretext pentru a se cere serviciului tot felul de informatii si date. Pentru clarificarea suspiciunilor.

Cu atat mai mult cu cat audierea lui Daniel Dragomir pare sa marcheze si finalul sperantelor pe care Dragnea si le-a pus in Eduard Hellvig. Pana nu demult, nu trecea saptamana fara ca liderul PSD sa nu ii trimita sefului SRI bezele si mesaje ca are incredere in el.

‘Am mari sperante in Eduard Hellvig, directorul SRI, il stiu, are o conceptie destul de moderna. Sper sa reziste la orice tentatie, pentru ca tentatiile sunt foarte mari’, spunea Dragnea in urma cu o luna, in ultima dintre zecile de declaratii aproape identice despre convingerea lui ca seful SRI ‘va rezista tentatiilor.’

De atunci, liniste. Si jocul cu Dragomir. Concomitent cu declaratii peste declaratii despre cum liderii politici – nevinovati, evident – sunt vanati de politia politica.

O a doua ipoteza este ca tot circul pe care il face Dragomir, amplificat de televiziunile altor membri ai cooperativei, este folosit pentru a demonstra opiniei publice ca situatia din serviciile de informatii a devenit de netolerat. Si ca este urgent ca acestea sa fie puse sub un control parlamentar si mai strict. Eventual, ca presedintele sa fie exclus si de la numirea sefilor SRI si SIE (cum s-a intamplat cu DGPI) si totul sa se decida in Parlament.

A treia varianta este ca investigatia parlamentara va duce, in final, la George Maior. Chiar daca acum tinta lui Dragomir pare a fi acum Florian Coldea, pe masura ce comisia va incepe sa ceara informatii si sa adune probe investigatia ar putea sa loveasca cel putin la fel de tare in fostul director al SRI. Motivul: Dragnea crede ca Maior unelteste pentru a-i lua locul in fruntea PSD, dupa ce va fi scos pe tusa de o noua investigatie a DNA.

Indiferent care dintre cele trei ipoteze este reala – nu este exclus sa fie si toate! – cert este ca va urma o sarabanda de manipulari si dezinformari. Si ca serviciile de informatii, care, in ciuda tuturor pacatelor lor, reprezinta una dintre cele mai importante ancore ale Romaniei catre SUA, NATO si Uniunea European, vor fi lovite puternic.

Pentru ca una este sa incepi o analiza serioasa si onesta a modului in care diversi infractori, precum Sebastian Ghita, dar si multi altii, pastoriti nu doar de SRI, au beneficiat de protectie din partea serviciilor si alta este sa vrei sa le readuci sub comanda mafiotilor, cum era inainte de 2005.

Una este sa vrei sa schimbi proceduri si reguli pentru ca serviciile sa nu isi mai anihileze anticorpii care le protejeaza de posibilele derapaje ale sefilor si alta este sa vrei sa le distrugi capacitatea de a lupta impotriva marii coruptii. Acest flagel reprezinta o amenintare reala la adresa sigurantei nationale pentru ca a tinut si tine Romania in subdezvoltare. Si pentru ca ne face mult mai vulnerabili in fata agresiunilor externe, intr-un context foarte periculos.

Iar pentru cei ce tot nu inteleg ca miza este imunitatea si bunastarea marilor corupti, o analogie mai simpla. Faptul ca exista politisti corupti care isi primesc partea de la traficantii de droguri nu este un motiv sa decredibilizezi lupta anti-drog si cu atat mai putin sa sustii trecerea tuturor fortelor de ordine sub controlul traficantilor de droguri. Dragomir si toti cei care ii promoveaza minciunile exact asta urmaresc”, a scris Dan Turturica pe pe site-ul Digi24.

Turturica lamureste si acuzatiile pe care i le-a adus Dragomir.

„Absolut tot ce a spus Daniel Dragomir despre mine este o minciuna. La fel ca si ce a spus un alt manipulator angajat cu contract, care a afirmat ca as fi parasit o emisiune la comanda unui afacerist care m-a platit. Nu am plecat din nicio emisiune, niciodata. Tot minciuni sunt si ”dezvaluirile” multor altora care m-au acuzat ca sunt ofiter acoperit. Nu am fost, nu sunt si nu voi fi niciodata. Faptul ca am ales sa tac nu inseamna decat ca am ales sa nu cobor in mocirla, ca am ales sa nu le fac jocul si ca am ales sa am incredere in cei care ma citesc. Daca in 27 de ani de jurnalism nu v-am putut convinge de onestitatea si buna mea credinta, cum as putea sa o fac acum, cu cateva explicatii?”, a precizat jurnalistul.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: