Scotia nu poate organiza un alt referendum de independenta fara acordul Regatului Unit, a decis Curtea Suprema britanica

externe

Curtea Suprema din Marea Britanie a decis miercuri, 23 noiembrie, ca orice nou referendum de independenta a Scotiei lansat fara acordul guvernului britanic ar fi ilegal, potrivit Le Monde.

Presedintele Curtii Supreme, Robert Reed, a argumentat ca judecatorii au ajuns la concluzia unanima ca un astfel de vot ar avea consecinte asupra unitatii Regatului Unit si ca, prin urmare, necesita un acord al guvernului de la Londra.

O dezbatere reinviata de Brexit

Scotienii au refuzat deja in proportie de 55% in 2014 sa paraseasca Regatul Unit. Dar, in ochii separatistilor din Partidul National Scotian (SNP), aflat la putere la Edinburgh, Brexitul, la care s-au opus 62% dintre alegatori, a schimbat situatia. Acestia doresc ca Scotia sa reintre in Uniunea Europeana ca stat independent.

Dar guvernul central de la Londra se opune cu fermitate oricarui alt referendum de independenta si considera ca votul din 2014 a inchis dezbaterea pentru o generatie.

Anticipand o lupta juridica cu guvernul de la Londra, Nicola Sturgeon a preluat, prin urmare, initiativa de a sesiza Curtea Suprema, pentru ca aceasta sa stabileasca daca parlamentul scotian are puterea de a legifera in aceasta chestiune fara acordul guvernului britanic. Lidera separatista considera ca are un „mandat incontestabil” pentru a organiza un astfel de vot.

Nicola Sturgeon a avertizat deja ca va face din urmatoarele alegeri generale din Regatul Unit, care trebuie sa aiba loc pana in ianuarie 2025, un referendum de facto pe tema independentei. In timpul alegerilor locale din 2021, ea promisese sa organizeze un referendum valabil din punct de vedere juridic odata ce pagina pandemiei Covid-19 va fi intoarsa.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: