Scriitorul Pascal Bruckner: „Merkel le-a intors spatele grecilor, dar i-a luat in brate pe sirieni”

externe

Cunoscutul scriitor francez Pascal Bruckner critica atitudinea Germaniei fata de refugiati, mirandu-se ca Merkel le-a intors spatele grecilor, dar i-a luat in brate pe sirieni.

„Germania a demonstrat o bunavointa imperiala. Ea vrea si pe mai departe sa dicteze regulile jocului in Europa. Nemiloasa cu grecii in iulie, dar cu un zambet larg pentru sirieni, in septembrie. Angela Merkel vrea sa castige pe toate tablele de sah”, spune scriitorul francez Pascal Bruckner intr-un interviu pentru Die Zeit, preluat de Deutsche Welle.

„Ar trebui ca tarile vinovate sa nu se lepede de responsabilitate. Iata de ce tarile care au provocat razboiul din Siria trebuie sa ii primeasca pe refugiati. Pe primul loc, Arabia Saudita”. Intrebat daca Franta ar trebuie sa se considere vinovata, Bruckner a raspuns: „Nu, noi nu avem nicio responsabilitate morala. Toata inteligenta Europei a impartasit parerile mele”.

Dupa ce reporterul mentioneaza ca nu si cea din Germania, autorul spune ca prin aceasta pozitie germanii s-au izolat total si ca Germania, prin atitudinea sa, incearca sa corecteze amintirile neplacute din Al Doilea Razboi Mondial.

„Germanii, mai mult decat ceilalti, se simt responsabili pentru raul din lume iar moralul german cauta victima curata, nevinovata. In urma cu mai putin de un an, Angela Merkel nu avut pic de mila fata de greci iar, cateva luni mai tarziu, si-a deschis sufletul pentru sirieni. Asta arata ca umanismul german are o logica tipica: grecii sunt lenesi si nu merita mila germana. In timp ce sirienii, macinati de razboi, se identifica mai bine cu victima nevinovata si, ajutand-o, putem compensa vinovatiile propriilor infractiuni”, a spus francezul.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: