Scrisoare catre un soldat roman, dezgropata recent la Volgograd (Stalingrad): „De ce nu scrii? Noi iti scriem aproape in fiecare zi”

news

O emotionanta scrisoare trimisa catre un soldat roman care, cel mai probabil, a decedat in luptele de la Stalingrad, in Al Doilea Razboi Mondial, a fost dezgropata recent in zona bataliei. Scrisoarea a fost publicata de un istoric american pasionat de istoria Romaniei.

Scrisoarea a fost publicata pe contul de Twitter (X) al lui Grant T. Harward. El este autorul volumului „Romania’s Holy War: Soldiers, Motivation, and the Holocaust”.

„…. caci suntem foarte suparati ca nu am primit nici un raspuns de la tine de vreo trei saptamani si nu stim care este cauza de ce nu scrii. Poate iti lipsesc carti postale. Insa noi iti scriem aproape in fiecare zi si punem la fiecare scrisoare cate o carte postala curata sa poti scrie”, este un pasaj din scrisoare.

Restul pasajelor sunt cu greu inteligibile. Cel mai probabil, scrisoarea a fost trimisa de catre sora soldatului.

Cei care au comentat postarea lui Harward au remarcat caligrafia eleganta a scrisorii.

„Dincolo de orice comentariu trebuie sa apreciem caligrafia. Asa ceva nu mai vezi acum”, scris un comentator.

„Ce scris elegant!”, a adaugat altcineva.

Harward le-a explicat americanilor care il urmaresc ce au cautat romanii in Uniunea Sovietica.

„Coercitia face parte din orice armata, iar Armata Romana a impuscat cativa soldati (mai ales pentru automutilare), dar nu atat de multi.

A existat mult entuziasm pentru razboi la inceput si un simt sumbru al datoriei de a lupta in continuare chiar si dupa ce valul razboiului s-a schimbat”, a subliniat americanul pasionat de istoria Romaniei.

Grant T. Harward a fost student cercetator Fulbright in Romania in perioada 2016-2017.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: