Scrisoarea lui Giuliani ii iese pe nas lui Dragnea. The Guardian publica reactia Departamentului de Stat al SUA

politica

Publicatia britanica The Guardian a solicitat opinia Departamentului de Stat al SUA privind scrisoarea lui Rudolph Giuliani legata de lupta anticoruptie din Romania. Un purtator de cuvant a declarat ca Departamentul se delimiteaza de acest demers.

Departamentul de Stat s-a delimitat de scrisoarea lui Giuliani, mentioneaza The Guardian. Intrebat daca Statele Unite sunt de acord cu spusele lui Giuliani, un purtator de cuvant a declarat: „Romania a demonstrat pana recent un progres considerabil in combaterea coruptiei si construirea unui stat de drept eficient. Incurajam romanii sa continue pe aceasta cale”.

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a transmis, luni, ca a primit si el scrisoarea lui Rudolph Giuliani pe tema protocoalelor secrete SRI – Parchet, afirmand ca Occidentul va privi cu mai multa atentie la abuzurile ingrozitoare care s-au comis in tara noastra in numele luptei anti-coruptie.

”Am primit din partea domnului Rudolph Giuliani aceeasi scrisoare pe care a primit-o si presedintele Iohannis. Concluzia amara a acestei scrisori este ca increderea in sistemul de Justitie din Romania este serios zdruncinata in fata partenerilor externi si a investitorilor straini. Domnul Giuliani pune cu adevarat degetul pe rana – o rana care este inca deschisa si pe care Romania va trebui sa o trateze transant si cu mult curaj, daca mai vrem sa ramanem in familia statelor democratice din spatiul Nord-Atlantic”, a declarat Liviu Dragnea, potrivit unui comunicat de presa.

Liviu Dragnea mai arata ca Rudolph Giuliani este un celebru procuror federal al Statelor Unite, care a luptat in mod real cu mafia si coruptia si a carui probitate morala si profesionala impune respect peste tot in lume.

”Iar cand acesta vorbeste despre incalcarea grava a drepturilor omului si a principiilor statului de drept in Romania, prin protocoalele secrete dintre SRI si DNA, prin intimidarea judecatorilor si a martorilor sau prin ascultarea excesiva a telefoanelor, atunci Occidentul va privi cu mai multa atentie la abuzurile ingrozitoare care s-au comis in tara noastra in numele luptei anti-coruptie. Presedintele Iohannis nu mai poate pretinde ca nu e nimic grav sau ca inca nu a lecturat scrisoarea domnului Giuliani. O astfel de pozitie nu ar face decat sa intareasca perceptia publica larg raspandita ca domnia sa este tributar Statului Paralel, pe care l-a protejat pana acum. La fel de revoltatoare este si reactia celui care ar trebui sa reprezinte interesele Romaniei in Statele Unite si care a folosit numele ilustrului senator John McCain, in incercarea de a acoperi adevarurile dureroase din scrisoarea domnului Giuliani. Domnul Maior si-a depasit in mod clar mandatul, iar din acest moment nu mai poate fi privit cu incredere de partenerii americani. Salut decizia Ministerului de Externe de a-l chema sa explice aceasta iesire in decor si sper ca macar de aceasta data presedintele Iohannis sa faca ceea ce este in interesul Romaniei”, a adaugat presedintele Camerei Deputatilor.

El a tinut sa precizeze ca o parte din problemele semnalate de Giuliani isi vor gasi rezolvarea in noile legi ale Justitiei.

”Altele urmeaza sa fie solutionate prin parghii legale si constitutionale. Este interesanta propunerea domnului Giuliani de constituire a unei comisii de judecatori internationali care sa analizeze si sa se pronunte cu privire la impactului protocoalelor secrete asupra sistemul de justitie. O astfel de comisie s-ar ridica deasupra partizanatelor politice din Romania si ar pune capat propagandei mincinoase care a atacat furibund orice actiune legitima a Parlamentului de a demonta acest Stat Paralel si de a restabili independenta judecatorilor. La fel este necesara o justa reabilitare a victimelor acestui sistem opresiv. Nu ne vom insanatosi ca tara, ca societate, ca natiune, pana cand nu vom condamna public toate aceste abuzuri si pana cand cei care le-au comis nu vor fi adusi sa raspunda in fata legii. Aceasta e singura garantie ca astfel de atrocitati nu se vor mai repeta in viitor”, a conchis Dragnea.

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: