SCUTUL ANTIRACHETA de la Deveselu a devenit operational. Ambasadorul SUA: „Nu vizeaza RUSIA”

news

Lazar Comanescu, Ministrul Afacerilor Externe, a declarat vineri capabilitatea tehnica a scutului antiracheta de la baza Deveselu, punanad accent pe componenta defensiva a acestuia si precizand ca este un moment important pentru Romania, pentru parteneriatul strategic cu SUA si pentru NATO.

Ambasadorul SUA, Hans Klemm, a subliniat, cu prilejul marcarii capabilitatilor tehnice ale scutului antiracheta de la Deveselu, ca sistemul a fost construit pentru a contracara amenintarile din afara Europei, nu este indreptat impotriva Rusiei si e cel mai bun exemplu al relatiilor bilaterale deosebite, relateaza Mediafax.

„As vrea sa clarific pentru ce anume a fost construit acest sistem antiracheta si, mai important, pentru ce nu a fost construit. In primul rand, sistemul antiracheta de la Deveselu este menit sa contracareze amenintarile venite din afara Europei. Asa cum a spus si domnul ministru Lazar Comanescu, nu este, repet, nu este indreptat impotriva Rusiei si nici nu detine capabilitati menite sa ameninte Rusia”, a subliniat ambasadorul SUA la Bucuresti Hans Klemm, in cadrul unui eveniment special organizat de MAE.

Hans Klemm a afirmat ca acest lucru a fost explicat si Federatiei Ruse, anterior, in repetate randuri.

Ambasadorul SUA la Bucuresti a declarat ca toate constructile militare majore ale bazei antiracheta de la Deveselu au fost finalizate, sunt operationale si au fost realizate cu un buget mai mic decat cel prevazut.

In discursul sau, Hans Klemm a recunoscut eforturile celor care au contribuit la realizarea capabilitatii tehnice a scutului antiracheta, ale fostului ministru de Externe Bogdan Aurescu, precum si cele ale oficialilor americani si romani, care „au muncit neintrerupt pentru a se asigura ca lucrarile de constructie la sistemul antiracheta vor fi finalizate la timp”.

Potrivit ambasadorului SUA la Bucuresti, celebrarea „pietrei  de hotar” a scutului antiracheta de la Deveselu, faza a doua a Strategiei Europene Adaptative pe Etape, este „cel mai bun exemplu al faptului ca relatiile militare bilaterale dintre SUA si Romania sunt deosebite”.

Marcarea capabilitatii tehnice a scutului antiracheta de la baza Deveselu, arata, potrivit lui Hans Klemm, faptul ca in cadrul NATO, atunci cand partenerii lucreaza impreuna, „cu profesionalism si determinare, nimic nu este imposibil de realizat”.

Lazar Comanescu a declarat in cadrul unui eveniment special organizat de MAE, ca finalizarea scutului a presupus un efort institutional complex. Din perspectiva Romaniei, participarea la sistemul antiracheta reprezinta un angajament strategic, sustinut de intreaga clasa politica si de opinia publica, a mai spus Comanescu, subliniind ca este un moment de maxima importanta pentru Romania, SUA si NATO. Ministrul Afacerilor Externe a adaugat ca scutul de la Deveselu este o dovada de consolidare a parteneriatului strategic Romania-SUA, „parteneriat pe care il vrem extins si in alte domenii, mai ales in cel economic”.

Comanescu a reafirmat „caracterul exclusiv defensiv al scutului antiracheta”, precizand ca acesta nu este indreptat impotriva Federatiei Ruse si va fi utilizat doar in scopuri defensive, in fata amenintarilor din afara continentului.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: