Se amplifica lupta interna din USR. Ciolos il acuza pe Barna de „gesturi descalificante”, „imaturitate” si „neputinta”

politica

Presedintele USR, Dacian Ciolos, i-a transmis vineri un nou mesaj lui Dan Barna in care afirma taios ca „e de neacceptat chemarea partidului la arme sub pretextul ca presedintele – adica eu – ar dori sa distruga partidul sau sa il dea altcuiva sau sa il controleze din exterior sau alte asemenea nazbatii”.

„Consider declaratiile si actiunile lui Dan o stangacie, dar si o fortare a ordinii stabilite prin votul membrilor la congresul care a avut loc recent. Utilizarea bazei de date a partidului in scopuri politice personale este un gest descalificant. Si contrar regulilor noastre interne. Inteleg ca este nemultumit si ca se simte in fata unui ultimatum”, a atacat Ciolos.

„Este incredibil cum cineva care ar trebui sa dea dovada de echilibru si maturitate politica poate sa confunde propriile umori si dezamagiri cu realitatea si cu faptele pe care le are in fata. Ii inteleg neputinta in a accepta pierderea functiei de presedinte al USR. Am incercat sa ii ofer mai multe sanse si i-am propus sa lucreze aproape de mine ca prim-vicepresedinte. A refuzat de fiecare data mana intinsa. Am evitat sa ii comentez gafele si stangaciile politice si din campania prezidentiala 2019 si ulterioare. Dar a venit momentul sa ne uitam serios in oglinda. Ca indivizi si ca organizatie. A sta blocat in paradigma ca totul e minunat, tot ce s-a facut e foarte bine si nu schimbam nimic e distructiv pentru orice organizare umana. A refuza deschiderea, a te teme de ‘cei din afara’ este un semnal de neputinta si automultumire”, a mai spus Ciolos.

Mesajul integral al lui Ciolos:

„O discutie necesara despre viitorul partidului nostru a luat forma unei lupte interne, ce poate pune in pericol functionarea noastra, definitivarea procesului de integrare ca urmare a fuziunii USR-PLUS si ameninta imaginea publica a partidului. Din acest motiv, doresc sa clarific acest moment pe care il traversam.

Le-am propus colegilor din Biroul National un proiect care imi este cerut de statutul partidului. Dincolo de necesitatea formala, consider ca suntem intr-o situatie dificila politic si ca e nevoie de o reconstruire a ofertei politice USR, a mesajului catre alegatori si a modului in care intelegem sa functionam politic.

Proiectul pe care l-am prezentat ieri in Biroul National este exact ceea ce am spus de zeci de ori pana acum, ce mi-am asumat in campanie pentru presedintia partidului: o propunere de reforma si de restructurare. Bineinteles ca mi-as dori ca la aceasta reforma sa punem cu totii umarul. Cine vrea sa aduca solutii e mai mult decat binevenit. Sa il citesti in cheia ‘furatului’ puterii este dezonorant pentru cei care vantura asemenea mesaje si jignitor pentru colegii care pot citi si intelege cu ochii si cu mintea lor.

Proiectul e pe masa Biroului National, a fost transmis tuturor membrilor (sper ca macar al doilea mesaj transmis azi pe e-mail a ajuns la toti membrii), voi organiza dezbateri si voi strange opinii de amendamente. Voi face asta indiferent de cat de mult se tem unii sau altii de aceste procese. Lucrurile nu merg cum trebuie. Spaima unora ca, daca deschidem partidul, vor aparea si alti oameni competenti care ar putea sa le ia locul nu poate deveni politica oficiala a USR.

Faptul ca mesajul meu este inconfortabil pentru unii colegi e de inteles.

Ce e de neacceptat este chemarea partidului la arme sub pretextul ca presedintele – adica eu – ar dori sa distruga partidul sau sa il dea altcuiva sau sa il controleze din exterior sau alte asemenea nazbatii.

Inchei cu o nota personala adresata lui Dan Barna. Acest moment nu este despre Ciolos si Barna. Nu trebuie sa fie. Invitatia mea de deschidere include si acest mesaj, ca e timpul sa crestem lideri alternativi pentru binele acestui partid si credibilitatea ofertei sale politice.

Consider declaratiile si actiunile lui Dan o stangacie, dar si o fortare a ordinii stabilite prin votul membrilor la congresul care a avut loc recent. Utilizarea bazei de date a partidului in scopuri politice personale este un gest descalificant. Si contrar regulilor noastre interne. Inteleg ca este nemultumit si ca se simte in fata unui ultimatum. Imi pare rau ca nu a inteles semnificatia gestului meu, mai ales ca am discutat cu el inainte de sedinta de BN si obiectiile sale ulterioare nu au aparut in ceea ce am discutat.

Este incredibil cum cineva care ar trebui sa dea dovada de echilibru si maturitate politica poate sa confunde propriile umori si dezamagiri cu realitatea si cu faptele pe care le are in fata. Ii inteleg neputinta in a accepta pierderea functiei de presedinte al USR. Am incercat sa ii ofer mai multe sanse si i-am propus sa lucreze aproape de mine ca prim-vicepresedinte. A refuzat de fiecare data mana intinsa. Am evitat sa ii comentez gafele si stangaciile politice si din campania prezidentiala 2019 si ulterioare. Dar a venit momentul sa ne uitam serios in oglinda. Ca indivizi si ca organizatie. A sta blocat in paradigma ca totul e minunat, tot ce s-a facut e foarte bine si nu schimbam nimic e distructiv pentru orice organizare umana. A refuza deschiderea, a te teme de „cei din afara” este un semnal de neputinta si automultumire.

Cred ca onoarea ii cere lui Dan Barna sa faca un real pas in spate si sa isi ofere timpul necesar pentru a se reconstrui politic si a umple golurile personale astfel incat sa nu se mai regaseasca in situatii politice dificile. Regret ca am ajuns in aceasta situatie si sper ca va gasi intelepciunea de a nu incerca o aventura politica prin care sa rupa partidul sau sa iasa in public cu alte declaratii lipsite de adevar.

Colegilor si sustinatorilor USR le cer putere si incredere, pentru ca avem mult de munca si putin timp la dispozitie.

Repet pentru toti colegii si opinia publica: nu plec nicaieri, sunt aici ca sa construiesc si sa ajut la coagularea unui partid care sa poata oferi Romaniei speranta si solutii.

Viitorul Romaniei depinde de cum vedem noi viitorul nostru si responsabilitatea este uriasa. Facem un prim pas prin dezbaterea solutiilor pe care le consideram necesare intern, dar avem enorm de munca pentru a merita votul cetatenilor. Va propun sa nu cucerim puterea, sa nu fim razboinici si agresivi, ci intelepti si profesionisti si sa castigam increderea romanilor inainte de a cere puterea politica”.

Mai mult despre: ,

Comentarii: