Se anunta masuri dure din partea Germaniei impotriva Turciei lui Erdogan. Victoria in referendum va fi amara pentru liderul turc

externe

Politicieni germani cu cerut luni sistarea negocierilor de aderare a Turciei la UE, suspendarea livrarilor de armament catre aceasta tara, precum si retragerea soldatilor germani aflati la baza de la Incirlik, pentru a se raspunde astfel votului de la referendumul constitutional desfasurat duminica si care va spori puterile presedintelui Recep Tayyip Erdogan, transmite agentia DPA, potrivit Agerpres.

Conform rezultatelor preliminare, putin peste 51% dintre cei prezenti la urne au votat pentru transformarea Turciei dintr-o republica parlamentara intr-una prezidentiala, rezultat care a provocat consternare la Berlin, in conditiile in care Germania oricum dezaproba initiativele presedintelui Erdogan de a controla toate sferele puterii.

Prin urmare, dupa aflarea rezultatului referendumului, membri din blocului conservator al cancelarului Angela Merkel, precum si politicieni din opozitia germana, au cerut incetarea imediata a negocierilor de aderare a Turciei la UE.

‘Aderarea cu drepturi depline (la UE) nu mai poate fi un obiectiv’, a spus Manfred Weber, liderul grupului popular (PPE) din Parlamentul European si secretar general al Uniunii Crestin-Sociale (CSU), ramura bavareza a Uniunii Crestin-Democrate (CDU) conduse de Angela Merkel.

La randul lor, liderii formatiunilor de opozitie Die Linke (Stanga) si Verzii, respectiv Sahra Wagenknecht si Cem Oezdemir, au cerut retragerea soldatilor germani care au fost trimisi la baza aeriana de la Incirlik pentru a contribui la operatiunile impotriva gruparii jihadiste Statul Islamic, precum si incetarea livrarilor de armament german catre Turcia.

‘Guvernul (de la Berlin) trebuie sa clarifice de partea cui este: de partea democratiei sau a dictaturii lui Erdogan’, a indicat Sahra Wagenknecht.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: