Se anunta o noua pandemie? OMS solicita Chinei explicatii privind misteriosul focar de boala respiratorie semnalat in nord-vestul tarii

externe

epidemie, noua, China, misterioasa, Covid 19

In ultimele zile, presa locala din orase precum Xian, in nord-vestul Chinei, a postat online videoclipuri cu spitale aglomerate de parinti si copii care asteapta sa fie consultati de medici. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a cerut Chinei informatii mai detaliate despre un focar de boala respiratorie si despre grupurile raportate de pneumonie nediagnosticata la copii.

De la jumatatea lunii octombrie, OMS a declarat ca nordul Chinei a raportat o crestere alarmanta a numarului de imbolnaviri asemanatoare gripei in comparatie cu aceeasi perioada din ultimii trei ani. OMS a reactionat facand o cerere oficiala catre China pentru informatii suplimentare, precum si pentru rezultate de laborator din focarele raportate in randul copiilor.

Intre timp, OMS a recomandat comunitatilor chineze sa ia masuri de prevenire, inclusiv sa se vaccineze, sa poarte masti, sa pastreze distanta fata de persoanele bolnave, sa ramana acasa atunci cand sunt bolnave si sa se spele regulat pe maini.

Autoritatile chineze au atribuit cresterea brusca a numarului de cazuri de imbolnaviri unui val de frig – si ridicarii restrictiilor COVID-19 si circulatiei agentilor patogeni cunoscuti, inclusiv a virusului sincitial respirator (VSR) si a gripei – precum si a infectiilor bacteriene comune care afecteaza copiii, inclusiv a pneumoniei cu micoplasma.

Pe masura ce temperaturile s-au prabusit in capitala chineza Beijing, situata in nordul tarii, orasul „a intrat intr-un sezon cu incidenta ridicata a bolilor infectioase respiratorii”, a declarat miercuri presei de stat Wang Quanyi, director adjunct si expert epidemiologic sef la Centrul pentru controlul si prevenirea bolilor din Beijing, citat de SkyNews.

Orasul „prezinta in prezent o tendinta de coexistenta a mai multor agenti patogeni”, a adaugat el. Miercuri, OMS a declarat ca grupuri, inclusiv Programul de monitorizare a bolilor emergente, au raportat grupuri de pneumonie nediagnosticata la copii din nordul Chinei.

OMS a declarat ca nu este clar daca acestea au fost asociate cu o crestere generala a infectiilor respiratorii raportate anterior de autoritatile chineze sau cu evenimente separate.

De asemenea, OMS a solicitat informatii suplimentare despre tendintele in ceea ce priveste circulatia agentilor patogeni cunoscuti si povara asupra sistemelor de sanatate. Organizatia a precizat ca este in contact cu medici si oameni de stiinta din China. O crestere a incidentei bolilor respiratorii a fost dezvaluita pentru prima data in timpul unei conferinte de presa saptamana trecuta de catre oficialii chinezi de la Comisia Nationala de Sanatate.

Atat China, cat si OMS s-au confruntat anterior cu intrebari privind transparenta raportarii primelor cazuri de COVID. La trei ani de la momentul in care au fost detectate pentru prima data cazurile in orasul Wuhan din centrul Chinei, in ultimele luni ale anului 2019 – exista inca dezbateri cu privire la originile epidemiei de coronavirus.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , , , ,

Comentarii: