Se aude, Viorico? Donald Tusk si-a scris singur discursul de la Ateneu. Dezvaluiri de culise: „Ne bucuram ca am putut contribui la ceva ce a devenit foarte important pentru romani”

news

Traducatorul discursului presedintelui Consiliului European, Donald Tusk, in limba romana, este Dan Marasescu, seful unitatii de traducere in limba romana al secretariatului general al Consiliului UE. Acesta a spus, vineri, cum a ajuns Tusk sa sustina perfect un discurs in romaneste.

”Traducerea nu a fost esentiala, dar e de mare impact faptul ca a vorbit in limba romana. Lucram si pentru presedintele Tusk si pentru Presedintia romana, pe legislatie si pe declaratii politice. Am lucrat cu unii colegi din cabinetul presedintelui Tusk. Discursul si l-a scris singur dl. Tusk, initial in poloneza, apoi a fost tradus in engleza, iar pe acea varianta am lucrat eu, impreuna cu un asistent al sau, si cu o colega romanca, cu care ne-am sfatuit la solutiile lingvistice”, a declarat Dan Marasescu, seful unitatii de traducere in limba romana al secretariatului general al Consiliului Uniunii Europene, pentru Mediafax.

Acesta a explicat si cum a ajuns Donald Tusk sa pronunte cuvintele in limba romana, fara probleme.

„Am si facut o inregistrare audio a discursului, ca sa il ajute. L-am ajutat la scris anii, cum a fost 1986, pe care i-am scris cu cuvinte. Noi, traducatorii, am fost impresionati de faptul ca este foarte talentat la astfel de lucruri, stie ce este t, a si s. Am lucrat cateva ore la traducere, au mai fost modificari pe parcurs. Ne bucuram ca am putut contribui la ceva ce a devenit foarte important pentru romani, am fost total surprinsi de efectul pozitiv al discursului, ne da o satisfactie a muncii”, a spus Marasescu.

Dan Marasescu a absolvit Facultatea de Litere a Universitatii ”Babes-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca iar din 2006 lucreaza la Bruxelles la Consiliul Uniunii Europene ca translator.

Discursul presedintelui Consiliului UE, in limba romana, a fost aplaudat indelung la ceremonia de deschidere a presedintiei Consiliului UE, care a avut loc joi seara la Ateneul Roman.

Tusk a citat din Nichita Stanescu, Mircea Eliade si a amintit de marii sportivi romani, precum Nadia Comaneci si Simona Halep, dar si ce performanta istorica obtinuta de Steaua in anul 1986, la Sevilla, atunci cand a castigat Cupa Campionilor europeni in fata Barcelonei.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: