Se clatina Regimul Putin. „Arestari masive” in urma protestelor, peste 2.000 de oameni au fost luati cu dubele

externe

Cel putin 40.000 de oameni s-au adunat sambata in centrul Moscovei pentru a protesta in semn de sprijin pentru opozantul incarcerat Aleksei Navalnii, estimeaza Reuters, citata de Agerpres. Autoritatile au anuntat ca protestele din Moscova si zeci de alte orase sunt ilegale si politia a retinut peste 2.000 de persoane, potrivit ONG-ului OVD-Info, care monitorizeaza protestele. Politia rusa a retinut-o sambata pe Iulia Navalniia, sotia principalului opozant al Kremlinului, la un protest care are loc la Moscova, dupa cum a anuntat chiar ea pe contul ei de Instagram, dintr-o duba a politiei, transmite Reuters.

Seful diplomatiei europene, Josep Borrell, a denuntat „arestarile masive” si „folosirea disproportionata a fortei” in cursul manifestatiilor de sambata din Rusia pentru eliberarea opozantului Aleksei Navalnii, relateaza AFP.

Uniunea Europeana cere eliberarea lui Aleksei Navalnii si aceasta reuniune ar urma sa prilejuiasca o reflectie asupra masurilor care pot fi luate pentru a sprijini aceasta cerere.

Unii dintre protestatari au fost loviti cu bastoane, dar sute de persoane de persoane s-au adunat si au scandat „Libertate!” nu departe de centrul de detentie din nordul capitalei ruse.

Peste 40 de politisti au fost raniti in timpul protestelor pentru eliberarea disidentului Aleksei Navalnii de la Moscova, informeaza agentia de stiri rusa Tass, relateaza dpa.

Ranile suferite sunt minore si nu au necesitat spitalizare. Potrivit agentiei Ria Novosti, protestatarii au aruncat cu bulgari in oamenii legi, iar trei politisti au fost acoperiti cu vopsea.

Ambasada SUA la Moscova va trebui sa dea explicatii pentru publicarea pe site-ul sau de internet a „itinerariilor” manifestatiilor opozantilor de sambata, a anuntat Ministerul rus al Afacerilor Externe, care ii va convoca pe diplomatii americani, relateaza AFP. „Despre ce e vorba, despre a-i influenta sau a le da instructiuni (manifestantilor)?”, a scris purtatoarea de cuvant a diplomatiei ruse Maria Zaharova pe Facebook, „colegii americani vor trebui sa vina sa se explice in Piata Smolenskaia”, adresa MAE rus.

Navalnii le-a cerut sustinatorilor sai sa protesteze sambata in intreaga tara. El a fost arestat saptamana trecuta la punctul pentru controlul pasapoartelor de pe aeroportul Seremetievo din Moscova, dupa ce a revenit de la Berlin, unde fusese spitalizat din august anul trecut din cauza otravirii cu agentul neurotoxic Noviciok.

Disidentul rus se afla acum in arest preventiv, in asteptarea mai multor proceduri judiciare care il vizeaza. Printre altele, autoritatile ruse au comunicat ca el ar putea fi considerat vinovat de incalcarea conditiilor de eliberare conditionata in urma unei condamnari cu suspendare din 2014.

Primele manifestatii au avut loc sambata in Orientul Extrem rus si in Siberia, indeosebi la Vladivostok, Habarovsk, Novosibirsk si Cita, sub supravegherea unor importante efective de politie. Iar, in unele locuri, reprimarea a fost brutala, noteaza AFP. Arestarile au fost deosebit de violente la Vladivostok, port rus la Oceanul Pacific, unde politisti antirevolta i-au urmarit pe manifestanti si i-au lovit cu bastoanele, potrivit unui video al AFP.

Circa 2.000 de oameni au protestat si la Sankt Petersburg, al doilea oras al tarii si locul de bastina al presedintelui Vladimir Putin. Si aici politia a facut zeci de arestari.

La Iakutk, la sud de Cercul polar, o suta de protestatari au infruntat frigul extrem si au manifestat la temperaturi de -50 de grade Celsius.

Navalnii le-a cerut sustinatorilor sai sa protesteze sambata in intreaga tara. Navalnii a fost arestat saptamana trecuta la punctul pentru controlul pasapoartelor de pe aeroportul Seremetievo din Moscova, dupa ce a revenit de la Berlin, unde fusese spitalizat din august anul trecut din cauza otravirii cu agentul neurotoxic Noviciok. El se afla acum in arest preventiv, in asteptarea mai multor proceduri judiciare care il vizeaza. Printre altele, autoritatile ruse au comunicat ca el ar putea fi considerat vinovat de incalcarea conditiilor de eliberare conditionata in urma unei condamnari cu suspendare din 2014.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: