Se fac bani MULTI cu ISIS in Europa. Sume IMENSE oferite celor care le recruteaza adepti

externe

Gruparea Statul Islamic (SI) le plateste pana la 10.000 de dolari celor care reusesc sa convinga voluntari sa mearga in Siria, au declarat vineri la Bruxelles experti ai Natiunilor Unite, la sfarsitul unei anchete realizate in Belgia, relateaza AFP.

Avocata poloneza Elzbieta Karska, care conduce un grup de lucru al ONU privind activitatile luptatorilor straini care pleaca in zonele de conflict, a confirmat ca Statul Islamic a recurs la retelele de socializare si la retele informale (familii, prieteni etc.) pentru a recruta noi jihadisti in Belgia.

Acesti intermediari, care se afla deseori in Siria, ‘sunt platiti in functie de numarul persoanelor recrutate si de faptul ca recrutii lor se casatoresc dupa aceea’, a precizat grupul de experti ai ONU intr-un raport preliminar prezentat presei la Bruxelles.

‘Am fost informati de cazuri in care cei care recruteaza sunt platiti cu 2.000 sau 3.000 de dolari pana la 10.000 de dolari, in functie de persoana recrutata. Acest lucru depinde de capacitatile persoanei recrutate. Daca este vorba despre cineva cu un nivel ridicat de educatie, precum un informatician sau medic, cel care il recruteaza este platit mai mult’, a declarat Karska, care a condus misiunea de ancheta de o saptamana in Belgia.

‘Sunt platiti de Daesh’ (acronimul arab pentru SI), a afirmat un alt membru al delegatiei ONU, chiliana Patricia Arias. ‘Atunci cand exista un contact personal direct, radicalizarea este mai rapida’, a mai spus ea.

Profilurile combatantilor sunt ‘diverse’, insa varsta lor medie este de aproximativ 23 de ani. ‘De asemenea, numarul femeilor care pleaca este in crestere’, se precizeaza in raport, citat de Agerpres.

In ceea ce priveste motivatiile, ele sunt variate: ‘credinta religioasa’, ‘motive umanitare’ sau ‘dorinta de aventura’.

Cu cifre variind intre ‘375 si 500 de luptatori’, potrivit statisticilor furnizate de autoritatile belgiene expertilor ONU, Belgia este tara membra UE de unde provin cei mai multi jihadisti plecati in Siria sau Irak, proportional cu populatia sa.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Mai mult despre: , ,

Comentarii: