Categories: politica

Se face confuzia „coruptii sunt totuna cu hotii”, acuza Serban Nicolae, foarte ingrijorat. Are un nou motiv sa schimbe legile

Senatorul PSD Serban Nicolae a pledat, marti, la Parlament, pentru necesitatea redefinirii infractiunii de abuz in serviciu, aratand ca „actuala definitie este facuta mai degraba acuzator” si ca se face o confuzie de genul „coruptii sunt totuna cu hotii”.

„Eu cred ca actuala definitie este facuta mai degraba acuzator, in asa fel incat se confunda lucrurile. Foarte multi oameni – i-ati vazut in spatiul public – spun: ‘coruptii sunt totuna cu hotii’, ‘abuzul in serviciu inseamna coruptie’. Lucrurile sunt spuse anapoda in spatiul public si atunci societatea ca atare este indusa in eroare. Nu tot ce inseamna abuz in serviciu inseamna si un beneficiu ilegitim pentru cel care l-a savarsit.

Se confunda infractiunea de abuz in serviciu cu infractiunea de coruptie, de aceea eu cred ca e nevoie de o definitie mai clara a acestei infractiuni, in asa fel incat societatea sa fie in cunostinta de cauza, sa nu se mai lase manipulata de o serie intreaga de voci care canta fals, dar acopera prin volum”, a sustinut senatorul PSD.

Serban Nicolae a aratat si cum considera el ca ar trebui modificat Codul penal in sensul redefinirii abuzului in serviciu. „Orice tine de un beneficiu nelegitim in exercitarea unei functii publice, fie ca e vorba e o actiune directa, fie ca e vorba de o actiune indirecta sau de o forma coparticipare, complicitate, instigare si asa mai departe, este infractiune de coruptie. Cele care tin de serviciu reclama o implinire defectuoasa sau neindeplinirea unor atributii de serviciu si o vatamare grava adusa fie unor persoane, fie autoritatii publice”, a precizat senatorul PSD.

Si fostul ministru al Justitiei Florin Iordache a vorbit, luni, despre posibilitatea redefinirii infractiunii de abuz in serviciu. „Sunt in acest moment 16 propuneri la comisia speciala, cu prag mai mic, cum am spus eu, 19.000, cu prag mai mare, 100-200.000. O decizie va fi luata, fara indoiala, in comisie, dar in acelasi timp, nu ascundem, ca poate fi si varianta redefinirii fara prag. Trebuie sa tinem cont de cele doua decizii ale Curtii Constitutionale, de opinia expertilor si de dezbaterile din comisie”, a declarat Iordache, pentru Digi24.

Ideea renuntarii la un prag valoric pentru abuzul in serviciu in schimbul redefinirii infractiunii a aparut saptamana trecuta in randul coalitiei PSD-ALDE. Potrivit informatiilor Digi24, ar fi vorba de redefinire in sensul sa nu se considere ca este abuz in serviciu daca nu exista si dare/luare de mita.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Filmarea – Straniul conflict dintre deputatii Vilceanu si Roman. Vilceanu pare ca l-a muscat de nas pe Roman

Imagini surprinse in timpul bataii dintre deputatii Dan Vilceanu si Florin Roman arata ca Vilceanu…

O oră ago

Satule de turisti, autoritatile japoneze au instalat o bariera din plasa pentru a bloca panorama Muntelui Fuji

Dupa mai multe amanari si tergiversari, o bariera mare de plasa a fost in cele…

2 ore ago

Jurnalista Adina Florea acuza ca a fost violata de Razvan Baltaretu, fost redactor-sef Vice: „Azi sunt suficient de puternica sa o spun”

Jurnalista Adina Florea l-a acuzat, public, marti, pe Razvan Baltaretu, fost redactor-sef al revistei Vice,…

4 ore ago

La doar o zi dupa ce Nicusor Dan le-a promis bucurestenilor o noua sala polivalenta, Gabriela Firea anunta ca vrea sa construiasca o sala „multifunctionala” de 20.000 de locuri

Candidatul PSD la Primaria Capitalei, Gabriela Firea, propune in programul sau electoral, la capitolul "Cultura",…

3 ore ago