„Se impune o reforma a CCR”. Ministrul Justitiei da semnalul restructurarii din temelii a CCR. Cum il pune la punct pe Dorneanu

politica

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a anuntat sambata ca „se impune o reforma a CCR”. Declaratia are loc in contextul conflictului public dintre premierul Ludovic Orban si presedintele CCR, Valer Dorneanu.

„Sunt de acord cu Prim-Ministrul cand spune ca se impune o reforma a CCR. Si nu numai”, arata Predoiu pe blogul sau.

„Uneori, jurisprudenta recenta a CCR ii ultra-activeaza competentele. In optica mea, potrivit Constitutiei, CCR trebuie sa se opreasca in marginea controlului constitutionalitatii actelor normative cu rang de lege si a conflictului constitutional. Uneori, jurisprudenta CCR a trecut din sfera controlului constitutionalitatii legilor si cea a contenciosului constitutional, in sfera contenciosului administrativ rezervat instantelor de judecata si chiar a mers pana la a sugera si chiar impune Parlamentului legiferarea intr-un sens sau altul, substituindu-se practic punctual acestuia. O astfel de ‘conduita’ jurisprudentiala impinge CCR in jocul politic sau, cel putin, tinde, chiar si fara intentie, la influentarea jocului politic si nu este in regula”, a adaugat Predoiu.

El aduce aminte ca liderii politici au dreptul sa exprime opinii politice in legatura cu deciziile CCR, in timp ce presedintele CCR ar trebui sa se abtina de la atacuri politice.

„Opiniile politice exprimate in legatura cu functionarea CCR trebuie dezbatute intre politicieni, asa cum opiniile juridice sunt rezervate juristilor. Cred ca Presedintele CCR expune Curtea implicandu-se in polemici de natura politica. Opiniile CCR legate de propria functionare ar trebui exprimate impersonal si strict principial, nu ca o replica politica la o opinie politica.

In fine, pozitia CCR de jurisdictie exclusiva si suprema in materie constitutionala nu exclude si nu impiedica critica unor decizii ale CCR sau analiza efectelor acestora asupra echilibrelor din stat, functionarii justitiei sau echilibrelor macro-financiare publice. De altfel, critici la adresa CCR se pot citi si in Raportul de tara MCV. La randul sau, dl. Presedinte al CCR a criticat in 2017 deciziile de condamnare penala a unui fost lider PSD, calificandu-le ca fiind gresite si pronuntate prin “lentila politica”, ceea ce i-a atras o hotarare a Plenului CSM (v. https://www.mediafax.ro/stirile-zilei/csm-declaratiile-presedintelui-ccr-valer-dorneanu-despre-dosarul-lui-dragnea-au-afectat-independenta-justitiei-afirmatiile-sunt-revoltatoare-16771177) care a stabilit ca declaratiile Presedintelui CCR incalca independenta justitiei. Personal, voi incerca sa initiez un dialog institutional cu CCR pe marginea acestei chestiuni pentru a gasi cele mai bune formule de dialog in astfel de imprejurari. Si poate ca nu ar fi lipsita de interes organizarea unei conferinte stiintifice in legatura cu marginile puterilor constitutionale ale CCR prin prisma Constitutiei si a jurisprudentei Curtii”, a mai scris Predoiu.

Presedintele CCR, Valer Dorneanu, a anuntat vineri seara ca va sesiza mai multe organizatii internationale fata de „atacurile suburbane” ale premierului Ludovic Orban.

„O sa discut cu colegii mei, acum lucrurile au luat o amploare care impune o asemenea interventie la Comisia de la Venetia, la Consiliul Europei, la Asociatia Internationala a Curtilor Constitutionale.

Actori politici sa respecte institutiilor fundamentale ale statului de drept”, a anuntat Dorneanu la Antena 3.

„Este o presiune evidenta, cu salariile, impotriva noastra. In niciun stat din Europa nu exista asemenea atacuri din partea primului-ministru”, s-a mai plans Dorneanu.

Dorneanu a mai sustinut ca Orban a atacat statul de drept cand a criticat CCR.

„Este evident ca este un atac impotriva statului de drept, CCR este un pilon al statului de drept”, a mai spus Dorneanu.

Premierul Ludovic Orban a anuntat, joi seara, ca „trebuie schimbata componenta CCR” ca urmare a deciziei prin care CCR a decis ca Parlamentul stabileste data alegerilor parlamentare.

”Vreau sa spun cateva cuvinte despre decizia CCR, care mi se pare abracadabranta, care mi se pare o incalcare flagranta a Constitutiei de catre organismul care trebuie sa fie paznicul Constitutiei. Trebuie schimbat ceva, nu se mai poate asa cu asemenea… Trebuie schimbata componenta CCR, trebuie eliminati politrucii de acolo. Trebuie sa intre numai magistrati cu cariere serioase in spate, nu oameni care au facut politica si care sunt numiti sa raspunda la comenzi politice.

(…) Multe dintre deciziile de acolo vin impotriva intereselor Romaniei.

(…) De ce, ca da ordine Florin Iordache si cu altii catre Dorneanu si cei care au fost numiti politic, care dau pe banda rulanta decizii care nu au legatura cu Constitutia? Majoritatea asta toxica distruge Romania, se comporta ca un inamic intern”, a declarat Ludovic Orban la Digi24.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: