Se INCINGE situatia: NATO ridica tonul la Rusia

externe

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a reactionat dur fata de intentia Rusiei de a semna un „tratat de alianta si integrare” cu regiunea separatista georgiana Osetia de Sud.

Stoltenberg a afirmat ca acordul respectiv ”violeaza suveranitatea si integritatea teritoriala ale Georgiei si contravine grosolan principiilor de drept international, principiilor OSCE si angajamentelor internationale asumate de Rusia”.

”Acest asa-numit tratat este inca o masura a Federatiei Ruse care obstructioneaza eforturile in desfasurare ale comunitatii internationale pentru consolidarea securitatii si a stabilitatii in regiune”, a spus inaltul oficial NATO, citat de Agerpres. El a precizat ca Alianta Nord-Atlantica nu recunoaste documentul in cauza.

Rusia a semnat miercuri un „tratat de alianta si integrare” cu regiunea separatista georgiana Osetia de Sud, chiar in ziua in care se implineste un an de la anexarea Crimeii.

Documentul, semnat in capitala rusa de presedintele rus Vladimir Putin si liderul Osetiei de Sud, Leonid Tibilov, prevede in special crearea unui spatiu de aparare si securitate colectiva cu regiunea separatista prorusa georgiana, teritoriu a carui independenta a fost recunoscuta de Moscova dupa razboiul ruso-georgian din 2008. „Tratatul” prevede totodata protejarea frontierei Osetiei de Sud de catre Rusia, precum si o politica externa coordonata intre Moscova si regiunea georgiana.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: