Se ingroasa treaba: SUA au trimis TANCURI la granitele Rusiei

externe

Statele Unite au trimis peste o suta de echipamente militare grele, in special tancuri si alte vehicule de lupta, celor trei state baltice, foste republici sovietice, pentru a-si consolida capacitatea de aparare si pentru a descuraja Rusia de a incerca, eventual, sa le ameninte, a declarat luni pentru AFP, la Riga, generalul american John O’Connor.

Livrarile, care se fac prin capitala-port a Letoniei, au ca scop „sa arate presedintelui (rus Vladimir) Putin si Rusiei hotararea noastra de a ne putea uni fortele”, a declarat generalul O’Connor, insarcinat cu transportul echipamentelor.

Tancurile Abrams, vehiculele de lupta Bradley si vehiculele Scout Humvees vor ramane in Estonia, Letonia si Lituania „atat timp cat va fi necesar pentru a descuraja o agresiune a Rusiei„, a subliniat el.

Membre ale NATO si ale Uniunii Europene din 2004, cele trei tari baltice au capacitati militare proprii reduse.

Presiunea Rusiei asupra estului Ucrainei si anexarea Crimeii in martie 2014 starnesc ingrijorare in aceste trei tari atasate cu forta Uniunii Sovietice timp de jumatate de secol.

Manevrele militare ale Rusiei in regiunea Marii Baltice le-au amplificat temerile legate de o posibila incercare a Kremlinului de a le destabiliza.

In fata acestei situatii, NATO este pe cale sa-si consolideze capacitatile prin crearea unei noi forte de 5.000 de militari care sa poate fi mobilizati rapid si a sase ‘centre de comanda’ in Europa de Est, in apropierea Rusiei.

„Suntem un front unit, de la nord la sud”, a subliniat generalul O’Connor, citat de Agerpres.

Presedinta Lituaniei, Dalia Grybauskaite, a declarat saptamana trecuta ca tara sa trebuie sa fie capabila sa reziste unui atac prin propriile sale mijloace timp „de cel putin 72 de ore”, interval in care aliatii sai ar fi in masura sa ii vina in ajutor.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: