Se intoarce roata in Siria. RUSIA se confrunta cu un val de INFRANGERI: „Va urma un esec rasunator”

externe

Militarii rusi trec printr-o serie de infrangeri in Siria, iar armata siriana si guvernul sunt prea slabe pentru a mentine teritoriile ocupate, scrie in Die Zeit jurnalistul Martin Gehlen.

„Atacurile aeriene ale lui Putin au inceput in urma cu patru saptamani, au inceput accentuat belicos, – spune jurnalistul. De atunci, avioanele rusesti s-au aflat aproape continuu in cerul Siriei, iar navele de razboi din Marea Caspica chiar au lansat rachete de croaziera spre Siria, de ziua de nastere a lui Putin – 7 octombrie. Zi dupa zi, reprezentantul Statului Major General rus raporta in termeni laudativi victoriile militare ale Rusiei. Acum, „masina de propaganda rusa s-a calmat”, spune autorul, citat de Pagina de Rusia.

Motivul? Se pare ca pe campul de lupta se inregistreaza tot mai multe infrangeri. In primul rand, pentru ca trupele guvernamentale sunt epuizate si demoralizate. Recent, un comandant sirian a spus mai in gluma mai in serios ca in zona frontului din apropierea orasului Hama, armata a reusit sa avanseze „numai 50 de centimetri”.

In loc de ofensiva de succes a trupelor lui Assad, Internetul s-a umplut de filme cu tancuri rusesti arzand, distruse de compexele mobile anti-tanc TOW, livrate de Arabia Saudita. Gehlen ne aminteste ca, recent, unul dintre comandantii rebelilor se lauda ziarului The Daily Beast ca luptatorii sai au nimicit intr-o singura noapte 23 de tancuri rusesti.

In una din interceptarile radio realizate de rebeli, un general rus imparte cu darnicie acuzatii la adresa colegilor sai sirieni. Potrivit lui, armata siriana este atat de slaba incat nu este in stare nici macar sa detina teritoriile ocupate, si ca, in curand, va aparea o noua problema. Militarul s-a referit cu siguranta la livrarea, asteptata in noiembrie de rebelii sirieni, de sisteme mobile de rachete anti-aeriene, cu care vor putea dobori avioanele si elicopterele rusesti, pana acum de neatins in Siria.

Un esec rasunator au suferit generalii lui Assad si atunci cand, folosind bombardiere ruse, au incercat sa cucereasca orasul Alep. Rezultatul acestui atac a fost 120 de mii de noi refugiati si distrugerea a 6 spitale.

Riscurile sunt in crestere si pentru Putin. El va trebui sa stabilizeze frontul fragil din Siria cu ajutorul fortelor terestre ruse, fapt care ar putea duce la o agravare a conflictului cu consecinte dintre cele mai imprevizibile.

Creste nervozitatea si in tabara celui de-al doilea aliat al lui Assad – Iran. Rebelii sirieni sustin ca in Latakia au avut loc conflicte intre ofiterii iranieni si cei sirieni. Mai mult, in Internetul iranian se exprima tot mai activ critici cu privire la implicarea armatei in operatiunile la sol in Siria. Motivul criticilor sunt ofiterii si soldatii iranieni morti in Siria. Pana acum au fost ucisi in luptele din Siria doi generali, doi ofiteri si cateva zeci de soldati ai „Garzii Revolutionare”, inclusiv fostul bodyguard al ex-presedintelui Mahmoud Ahmadinejad.

„Prezenta noastra militara a crescut, pierderi noastre sunt mici, dar mai vizibile ca inainte”, a spus intr-o emisiune de televiziune Hussein Salam, adjunctul comandantului Garzilor Revolutionare iraniene.

Putin, la randul sau, arata un optimism prudent. „Armata siriana demonstreaza progrese gratie sprijinului nostru, – a spus el. Ele sunt inca modeste, dar exista si eu sunt sigur ca vor urma si altele”.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Comentarii: