„Se mai indoieste cineva ca avem un prost incurabil?”. Scriitorul Constantin Turturica, amintiri cu PSD-istul Ioan Mircea Pascu

opinii

Scriitorul Constantin Turturica a transmis redactiei aktual24.ro urmatorul text despre europarlamentarul PSD Ioan Mircea Pascu, pe care il publicam integral.

Pascu e destept cand… tace

Rar mi-a fost dat sa intalnesc un tip prezentabil, cu morga chiar, si care, de cum deschide gura, sa se dovedeasca a fi un prost. Un astfel de individ este Ioan Mircea Pascu.

Prima intalnire cu el a avut loc imediat dupa Revolutie. Datorita insistentei lui Mircea Dinescu, primul ministru Petre Roman, i-a aprobat Uniunii Scriitorilor niste apartamente in Centrul Civic – doua scari de bloc. Aceste spatii au fost reapartizate, in primul rand, celor care n-aveau locuinte proprii, apoi celor bolnavi sau care stateau inghesuiti, ca urmare a nasterii mai multor copii… Cei fara casa, printre care si eu, s-au grabit sa formeze comitetul de bloc, la scara din Bibescu Voda, presedinte Cornel Brahas, eu secretar, ca si asa, la Uniune, ma ocupam cu casele de creatie si odihna ale scriitorilor.

Unii s-au mutat imediat, altii au intarziat sa ocupe apartamentele primite, din diverse motive: M. Mihailscu, de pilda, care primise 4 camere, strangea bani pentru a-l mobila, iar poetul Valentin Munteanu, 2 camere, avea mama in spital, grav bolnava si era mai tot timpul pe drumuri sa-i duca, sa-i spele, sa-i pregateasca… Ei bine, de situatia asta a profitat domnul Ioan Mircea Pascu…

Intr-o dimineata, inainte de a pleca la Uniune, imi suna la usa doi indivizi: unul scundac si cu burta, celalalt inalt, suplu, elegant… Brahas, Dumnezeu sa-l odihneasca, mai tot timpul beat, nu le-a deschis… Eu, da. Ce doriti? Scundacul incepe repede, usor balbait: ”Eu sunt… primarul sectorului 4 si am venit pentru ca am aflat ca pe scara asta mai sunt doua apartamente neocupate…” . „Se vor ocupa in curand!” l-am intrerupt. „Dar, dar noi avem nevoie… Sunt mii de muncitori fara locuinte, care-mi striga sub fereastra primariei ca n-au unde sta…”. L-am intrerupt din nou: ”Dansul cine este?” . „Dinsul e tova… domnul Mircea Pascu… Nici dansul n-are unde sta…” . „E muncitor?” . „Dansul e conslierul lu’ tov’ Iliescu la Cotroceni„ . ”Hopa! Deci, securist…” La replica mea distinsul domn se hotaraste sa deschida gura si zice: „Dovada, dovada!” . „Aoleo! am exclamat. N-ai gasit si dumneata o replica mai inteligenta decat prostia coanei Leana?… Scuze, tovarasi, dar noi n-avem nevoie de secursti in bloc!” Si le-am inchis usa in nas.

Totusi, la Uniune, i-am zis lui Mircea Dinescu… De fapt, i-am povestit ce se intimplase, iar el, imediat, i-a dictat secretarei o imputernicire pentru mine, cu care sa ma duc, oficial, la primaria sectorului 4, pentru a inlatura primejdia pierderii celor doua apartamente. Acolo insa, in timp ce primarul mi se vaita ca e disperat, fiindca mii de muncitori ii urla sub fereastre ca n-au unde locui, iar noi, scriitorii, tinem spatii neocupate, licheaua de Pascu i se plangea si el lui Ioan Talpes, ca autorul pe care l-a publicat, pe cind era sef de sectie la Editura militara, nu-l lasa sa ocupe un apartament modest, unde sa se mute cu noua si tanara lui sotie, gravida in luna…

Inainte de a ma desparti de primar, i-am atras acestuia atentia sa nu care cumva sa mai insiste in problema celor doua apartamente. La Uniune, m-a sunat Talpes, care m-a rugat sa fiu intelegator cu colegul lui de la Cotroceni… I-am zis ca nu eu hotarasc, sa-l sune pe presedintele Dinescu. A spus ca asa o sa faca. Dar se vede treaba ca a uitat, fiindca, seara, cind am revenit acasa, si la etajul doi si la sapte, unde erau cele doua apartamente goale, intrasera zugravii. Cine le-a deschis usa, nu stiu.

Ce puteam sa mai fac? Asa ca in apartamentul de patru camere s-a mutat Pascu – doua persoane, a treia fiind pe drum – iar in cel de doua soacra si fetita primarului. Cind l-am luat pe ultimul la rost, a miorlait:
”Ce vreti, domnu Turturica, vreau sa creacsa si fetita mea printre oameni mai alesi, ca printre muncitori…”

De atunci am stat cu ochii pe acest Mircea Pascu – normal, locuia sub apartamentul meu. Numai ca nu prea vorbea. Salut, salut, tusti in masina care il astepta in fata blocului si direct la Cotroceni. Apoi fuga la ministerul Apararii (guvernul Nastase), dupa aia zboara la Bruxelles (europarlamentar) unde, de fapt, hiberneaza, in tacere, cu o leafa babana…

Anul asta insa a inceput sa deschida gura, spunand, bineinteles, numai prostii, care mai de care mai gogonata. De pilda ca… Reproducem textul de pe FB, respectand stilul si topica intelectualului europarlamentar, care scrie: „In Franta amenda este de 15.000 euro, iar termenul de inchisoare de 12 luni, pentru ultragierea unui agent. Poate introduce cineva repede, la inceputul sesiunii parlamentare din toamna asta, un asemenea text (sumele pot fi calculate, desigur, in lei), ca sa existe mai multa claritate la ‘protestele viitoare’, ca asa sugereaza chiar unii dintre adeptii protestelor!?”

Normal ca cei de pe Facebook au sarit cu gura pe el, facandu-l securist si lingau. Mai mult, Gabriel Farkas i-a transmis un mesaj in care ii reprosa lui Pascu slugarnicia fata de Dragnea. Cum putea sa reactioneze inteligentul europarlamentar, decat ca un prost? Adica extrem de violent si folosind chiar replici xenofobe: „Esti un gunoi, nu meriti atentie. Si mai ai si nume de bozgor… Nu e de mirare. Ai amutit, porcule?”

La scurt timp, se intreaba, chipurile ingrijorat: „O fi adevarat ce am auzit, aici, la Bruxelles, ca Soros ar fi dat un ultimatum ONG-urilor care depind de banii lui ca, daca pana la sfarsitul anului, Guvernul PSD nu cade, le va taia finantarea?” Bineinteles, a urmat un nou val de ironii la adresa celor „auzite” de liderul PSD. La care, nervos, Pascu a reactionat cu jigniri. El i-a numit chiar si „gunoaie” pe cei care l-au criticat.

De fapt, reactionand astfel, Ioan Mircea Pascu a vrut – si o sa mai vrea in continuare – sa le reaminteasca pesedistilor din tara ca el, in ciuda distantei, este activ si, nu care cumva, sa uite sa-l treaca din nou, si inca printre primii, pe lista, la viitoarele alegeri europarlamentare. Ca-i asa de bine la Buxelles!!! Si e asa de putina treaba! Are, totusi, un of nemarturisit: Se ingrasa, i s-au umflat falcile… Atentie, insa, bintuie pesta porcina.

P.S. Dar iata si rasplata slugii: Dragnea l-a taiat de pe lista. Ce-a fost la gura mitocanului! Pascu s-a plans pe Facebook ca a fost unul dintre „oamenii apropiati” ai sefului PSD, insa acesta a decis sa-l „pensioneze”.Dupa care arde-l pe celalalt mitocan: „Trebuie fie sa ai un simt de conservare atrofiat, fie tendinte sinucigase, daca atunci cand si asa ai putini oameni apropiati, sa faci tot posibilul sa ti-i indepartezi si pe acestia! Dar, de unde nu e, nici Dumnezeu nu cere, chiar daca e tot atat de adevarat ca fiecare pasare pe limba ei piere!?”

Bineinteles, a urmat taxarea pe FB. Un roman i-a reprosat lui Pascu ca „nu v-am vazut atat de indignat atunci cand, din calitatea de europarlamentar, vedeati ca Romania nu trage un EURO pentru autostrazile sau spitalele atat de necesare, dar acum cand va este luata jucaria constatati ca draknea e un ticalos”. Ce-i raspunde prostul? „Inseamna ca esti aurolac … in ce canale ai stat toti anii astia?” Romanul a ales insa sa-i raspunda civilizat: „Domnule europarlamentar, raspunsul dvs. si mai ales limbajul imi confirma ce am scris mai sus si va arata fara tagada nivelul caracterului pe care il aveti. Aflati ca nu sunt nici aurolac si nu traiesc nici in canale, ci sunt un contribuabil onest al acestui stat care v-a platit in ultimii 25 ani salariul de angajat in slujba poporului. Dar e prea greu sa intelegi dvs.”

Se mai indoieste cineva ca avem in Pascu un prost incurabil?

Mai mult despre:

Comentarii: