Se prabuseste regimul Vucici? Parlamentul Serbiei a aprobat demisia premierului, urmeaza formarea unui nou cabinet sau, in caz de esec, alegeri anticipate

externe

Milos Vucevici, demisie, alegeri anticipate, Serbia, Alexandar Vucici

Parlamentul Serbiei a acceptat oficial miercuri demisia premierului Milos Vucevici, declansand un termen de 30 de zile pentru formarea unui nou guvern sau convocarea de alegeri anticipate, in conditiile in care puterea de la Belgrad se confrunta cu o criza de credibilitate pe fondul unei contestari in strada care are loc de luni de zile, transmite Reuters.

Milos Vucevici, liderul Partidului Progresist Sarb (SNS), aflat la putere, si aliat al presedintelui populist Aleksandar Vucici, a demisionat la 28 ianuarie, in urma protestelor declansate de prabusirea unei copertine intr-o gara din orasul Novi Sad (nord), in noiembrie anul trecut, in urma careia au murit 15 persoane.

Peste 100.000 de protestatari au iesit sambata in strada la Belgrad la unul dintre cele mai mari mitinguri din ultimele decenii. Protestatarii spun ca dezastrul feroviar a fost un simptom al coruptiei generalizate si al proastei administrari, ceea ce guvernul neaga.

Confrom Constitutiei, presedintele Vucici are acum la dispozitie 30 de zile pentru a propune un nou prim-ministru desemnat care sa conduca guvernul pana in 2027, cand sunt programate alegeri parlamentare si prezidentiale.

„Parlamentul sarb a aprobat demisia prim-ministrului, iar mandatul guvernului se incheie”, a anuntat presedinta Parlamentului, Ana Brnabici. „Termenul limita pentru noul guvern este 18 aprilie la miezul noptii”, a precizat ea.

In cazul in care Vucici nu reuseste sa numeasca un nou prim-ministru in termenul limita, vor fi declansate alegeri in termen de 45 pana la 60 de zile.

Sesiunea parlamentara care a inceput la 4 martie si care a avut ca ultim punct pe ordinea de zi demisia lui Vucevici, a fost marcata de violente, in timp ce parlamentarii opozitiei au contestat guvernul si si-au manifestat zgomotos sprijinul pentru studentii care protestau.

Protestele la nivel national au zdruncinat puternic autoritatea lui Vucici, care se afla la putere de cand a devenit prim-ministru, in 2014, si apoi presedinte din 2017.

Protestele, care au inceput in Novi Sad in noiembrie, s-au extins de atunci in restul Serbiei.

Nu este clar cum s-ar descurca aliatii lui Vucici daca ar fi convocate alegeri anticipate. In decembrie, un sondaj IPSOS Strategic Marketing arata ca SNS se bucura de sprijinul a 48,3% din electorat, desi sentimentul popular impotriva guvernului a crescut de atunci.

Partidele de opozitie au respins posibilitatea unui vot anticipat si au cerut un guvern interimar fara SNS. Vucici a respins in mod repetat o astfel de optiune.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: