Se prefigureaza un nou conflict: Incident „lipsit de siguranta” intre SUA si China

externe

Un avion de patrulare american a fost interceptat miercuri, deasupra Marii Chinei de Sud, in mod „neprofesionist si lipsit de siguranta”, de doua avioane de lupta chineze, a informat Pentagonul, vineri, potrivit AFP.

Pentagonul a declarat ca avionul de patrulare maritima american – tip P-3 Orion, care a fost interceptat, si-a putut continua misiunea dupa incident, noteaza Mediafax.

In zona, nave si avioane militare americane si chineze se intersecteaza si desfasoara frecvent operatiuni de supraveghere, incidentul relatat de Pentagon fiind al doilea raportat in doua saptamani.

SUA au trimis joi o nava a marinei americane in apropiere de reciful Mischief, transformat de China in insula artificiala, provocand nemultumirea Beijingului care a sustinut ca apele sale teritoriale au fost incalcate.

Statele Unite au efectuat o astfel de operatiune pentru a demonstra „libertatea de navigatie” in apele care sunt contestate in prezent.

Incidentele au avut loc inainte de reuniunea anuala a ministrilor apararii din zona Asia-Pacific, unde problematica Marii Chinei de Sud a ocupat un loc important.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: