Se pregateste intens amnistia si gratierea. Pieleanu anunta cifre astronomice in sondaje, cati romani vor gratierea penalilor

politica

Marius Pieleanu, unul diontre sociologii foarte apropiati de conducerea PSD, sustine ca peste 70% din electoratul PSD ar fi de acord cu amnistia si gratierea. 

”In proportie de peste 70% din electoratul care voteaza PSD-ul, probabil ca acum mai sunt undeva la doua milioane si ceva de oameni din trei milioane doua sute, declara ca sunt de acord cu amnistia si gratierea. Sigur ca din totalul populatiei cu drept de vot, din cei 18.800.000, este o cifra semnificativ mai mica, adica mult sub nivelul de asteptare al celor de la PSD privind amnistia si gratierea. Dar pentru aceia care au votat PSD-ul, aceasta masura este una pe care o accepta. (…)

Sunt doua obiective ale unui partid politic: unu sa isi conserve propriul electorat si doi, daca se poate, sa il dezvolte. Sigur ca e o perioada in care PSD-ul este putin probabil ca mai atrage electorat si principala preocupare este punctul unu, acela de a conserva propriul electorat. Din aceasta perspectiva, cu 10 procente cel putin, care s-au pierdut, asta inseamna participare la votul de acum doi ani peste un milion de oameni. E mult, e putin, ramane de vazut”, a declarat Marius Pieleanu la Romania TV.

Liviu Dragnea a declarat deja, duminica seara, ca „o amnistie trebuie data”.

„Pozitia mea e foarte clara, as vrea totusi sa va spun motivatia pentru care au cred ca trebuie adoptata o astfel de masura si aici intru in contradictie si cu domnul Toader (ministrul Justitiei-n.r.) si cu alt coleg, nu mai tin minte exact acum cine a spus, ca in anul centenar trebuie sa… asta ar fi un act de clementa. Eu nu consider un act clementa, eu consider un act de dreptate, un act de reparatie, pentru ca noi discutam de decizii, de condamnari, de cercetari, de dosare, de procese facute la mii de oameni pe probe false, pe santaj, pe protocoale, pe incalcarea legii. Deci nu e vorba de clementa, nu putem, cum adica, sa acordam clementa unui om care este condamnat nevinovat? Nu-s de acord absolut deloc cu definitia asta sau cu motivatia asta. Ca trebuie data prin ordonanta de urgenta, ca trebuie adoptata ca si lege in Parlament, rezultatele nenorocite ale acestor ani in care in Justitie s-a intrat si inca se intra de catre institutii care nu legatura cu Justitia si s-au facut dosare bazate pe probe false, ceva trebuie facut. Nu putem doar sa constatam toate abuzurile”, a declarat Liviu Dragnea..

El a mentionat ca printre semnatarii scrisorii in care s-a cerut demisia sa sunt si persoane care au facut presiuni „foarte mari” pentru amnistie.

„E necesara sau nu?, asta e intrebarea. (…) Sa gaseasca o formula juridica domnul Toader, domne, cu exceptia lu ala. N-am o problema. Dar cum se rezolva toate lucrurile astea? Cum o sa avem noi garantia, ca acei judecatori, sute de judecatori care au dosare la DNA, daca nu se sterg dosare care majoritatea probabil ca sunt facaturi, cum o sa avem noi garantia ca oamenii aia vor judeca doar pe propria constiinta, stiind ca au acolo un dosar? Dar odata amnistia stergand acest trecut, care in mare parte sunt convins ca este contrafacut, atunci oamenii n-o sa mai aiba niciun fel de presiuni. (…) Macar pentru judecatorii care in continuare sunt presati si intimidati cu acele dosare care unele sunt in rem. (…)Printre acei oameni sunt oameni care, timp de un an de zile, au facut niste presiuni foarte mari, presiuni la adresa mea, pentru amnistie”, a sustinut Liviu Dragnea.

Presedintele PSD a subliniat ca trebuie o amnistie, chiar daca „se da in acest an, ca se da la anul, ca se da peste doi ani”, la fel si o amnistie fiscala.

„Dar ca se da in acest an, ca se da la anul, ca se da peste doi ani, o amnistie in Romania trebuie data, dupa o asemenea perioada neagra trebuie sa dai o amnistie pentru ca deocamdata nu s-a inventat, nu cred ca se poate inventa un alt instrument juridic, legislativ sau guvernamental care sa poata sa dea posibilitatea celor condamnati nevinovati sa scape de aceasta nenorocire. Eu nu spun s-o dea maine. Poate sa nu o dea deloc. Dar, la un moment dat, trebuie sa apara asta. Asa cum o amnistie fiscala trebuie sa apara in Romania”, a conchis Dragnea.

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: