Se pregateste o intalnire intre Joe Biden si Xi Jinping in marja forumului de cooperare economica Asia Pacific care va avea loc la San Francisco in noiembrie

externe

Casa Alba lucreaza pentru a aranja o intalnire fata in fata intre presedintele american Joe Biden si presedintele chinez Xi Jinping luna viitoare la San Francisco, spun oficialii americani, dar ei si Biden avertizeaza ca planurile sunt inca incerte, potrivit Reuters.

Echipa lui Biden lucreaza de luni de zile pentru a incerca sa-i aduca in acelasi loc pe cei doi lideri ca un eveniment central in cadrul forumului de cooperare economica Asia Pacific de la San Francisco in perioada 11-17 noiembrie.

Dar Biden si oficialii americani au avertizat ca ora si locul unei intalniri si punctele de discutie nu au fost batute in cuie. Washington Post a raportat joi ca planurile pentru summitul de la San Francisco sunt „destul de ferme”.

„Nu exista o astfel de intalnire organizata, dar este o posibilitate”, a spus Biden reporterilor dupa ce a facut, vineri, la Casa Alba, observatii despre economia SUA.

Oficialii americani considera ca o intalnire este esentiala pentru a ajuta la incalzirea unei relatii care a devenit dificila in ultimii ani, cu tensiuni in crestere din cauza Taiwanului si acumularii militare chineze in Marea Chinei de Sud.

Chinezii au intrerupt comunicatiile transmilitare folosite pentru a detensiona conflictul dintre cele doua tari, dupa ce acele legaturi au fost intrerupte in urma unei vizite din august 2022 a fostului presedinte al Camerei Reprezentantilor a SUA, Nancy Pelosi, in Taiwan, care a infuriat China.

Relatiile s-au racit si mai mult la inceputul acestui an, cand un balon chinez – pe care oficialii americani l-au descris drept un balon de supraveghere sofisticat – a zburat deasupra Statelor Unite si a fost in cele din urma doborat de un avion de lupta american.

Biden si Xi s-au intalnit ultima data in 2022, in marja unui summit G20 pe insula Bali din Indonezia.

Secretarul american pentru comert, Gina Raimondo, secretarul de stat Antony Blinken, secretarul Trezoreriei Janet Yellen si reprezentantul pentru clima al lui Biden, John Kerry, au calatorit in China in acest an, incercand sa dezghete relatiile si sa asigure comunicarea continua.

Potentialul unui summit Joe Biden – Xi Jinping a fost printre subiectele discutiilor cand consilierul pentru securitate nationala de la Casa Alba, Jake Sullivan, s-a intalnit luna trecuta la Malta cu ministrul chinez de externe Wang Yi.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: