Se pregateste un nou razboi religios de proportii? Premierul indian Narendra Modi, acuzat ca ar folosi discursul urii, dupa ce i-a numit pe musulmani „infiltrati”

externe

Narendra Modi, acuzatii, musulmani, infiltrati, conflict, India, discursul urii

Principalul partid de opozitie din India l-a acuzat pe premierul Narendra Modi ca a folosit un discurs de ura, dupa ce acesta i-a numit pe musulmani „infiltrati” – una dintre cele mai incendiare retorici ale sale cu privire la credinta minoritara, la cateva zile dupa ce in tara au inceput alegerile generale care vor dura cateva saptamani.

Comentariile facute la un miting de campanie au atras critici vehemente, potrivit carora Modi ar colporta prejudecati anti-musulmane. Partidul Congresului a depus luni o plangere la Comisia Electorala din India, sustinand ca s-ar fi incalcat regulile care interzic candidatilor sa se implice in orice activitate care agraveaza tensiunile religioase.

Criticii prim-ministrului – un nationalist hindus declarat – spun ca traditia Indiei in materie de diversitate si secularism a fost atacata de cand Partidul sau Bharatiya Janata a castigat puterea in urma cu un deceniu. Acestia acuza partidul ca incurajeaza intoleranta religioasa si uneori chiar violenta. Partidul neaga aceste acuzatii si spune ca politicile sale sunt in beneficiul tuturor indienilor, scrie Associated Press.

La un miting in statul Rajasthan, Modi a declarat ca, atunci cand partidul Congresului era la guvernare, „au spus ca musulmanii au primul drept asupra resurselor tarii”. Daca va reveni la putere, partidul „va aduna toata bogatia voastra si o va distribui intre cei care au mai multi copii”, a spus el, in timp ce multimea aplauda.

Candva o ideologie marginala in India, nationalismul hindus este acum mainstream, datorita deceniului de putere al lui Modi

„Ii vor distribui printre infiltrati”, a continuat el, spunand: „Credeti ca banii castigati cu greu ar trebui sa fie dati infiltratilor?”.

Mallikarjun Kharge, presedintele Partidului Congresului, a descris comentariile premierului drept „discurs de ura”, iar purtatorul de cuvant al partidului, Abhishek Manu Singhvi, le-a calificat drept „profund reprobabile”.

Partidul a cerut masuri din partea comisiei electorale, al carei cod de conduita interzice candidatilor sa faca apel „la caste sau la sentimente comunitare” pentru a-si asigura voturi. Primele voturi au fost exprimate vineri in cadrul alegerilor de sase saptamani, pe care Modi si BJP, formatiunea sa nationalista hindusa, ar urma sa le castige, potrivit majoritatii sondajelor. Rezultatele vor fi publicate pe 4 iunie.

Desi exista de mult timp tensiuni intre comunitatea hindusa majoritara din India si musulmani, grupurile pentru drepturile omului spun ca atacurile impotriva minoritatilor au devenit mai intense sub conducerea lui Modi.

Musulmanii au fost linsati de multimi hinduse pentru acuzatii de consum de carne de vita sau de contrabanda cu vaci, un animal considerat sfant pentru hindusi. Afacerile musulmanilor au fost boicotate, casele si magazinele lor au fost distruse cu buldozerele si mosheile au fost incendiate, existand chiar si apeluri deschise la masacrarea musulmanilor.

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: