Se reface „Ciuma rosie”. Tariceanu, atac violent contra ministrului Justitiei. Cere „ochi pentru ochi, dinte pentru dinte”

politica

Presedintele ALDE, Calin Popescu Tariceanu, lanseaza un atac violent impotriva ministrului Justitiei, Catalin Predoiu, pentru ca acesta sustine atat de hotarat desfiintarea Sectiei Speciale. Tariceanu isi reia tezele din epoca de aur a guvernarii anti-justitie a lui Liviu Dragnea.

„Predoiu sa dea sansa celor care au suferit abuzuri ale procurorilor sa se poata intoarce direct si imediat asupra celor care le-au distrus viata, familia, reputatia, afacerea. Pe modelul ‘ochi pentru ochi, dinte pentru dinte'”, afirma Tariceanu intr-o ampla postare.

„Dezaprob incapatanarea pe care ministrul Justitiei o afiseaza atunci cand vine vorba de desfiintarea Sectiei de Investigare a Infractiunilor din Justitie. Ma enerveaza si mai mult faptul ca, neavand argumente proprii, apeleaza la: asa ne-a spus GRECO, asa ne-a spus Comisia Europeana, asa ne-au recomandat X si Y (de obicei persoane sau institutii din afara Romaniei).

Coruptia este un fenomen care trebuie combatut zi de zi, ceas de ceas. Trebuie combatuta de noi toti si nu doar de cativa alesi de sistem si pusi pe un soclu de pe care taie si spanzura.

Oricat de tare ne-ar durea acest flagel el nu poate fi contracarat cu incalcarea legii, cu abuzuri si in final cu pretul distrugerii independentei justitiei. A combate coruptia prin incalcarea independentei magistratilor, prin implicarea serviciilor de informatii in procesul penal, prin supravegherea masiva a populatiei, prin influentarea rezultatului unui proces penal, va genera in final o coruptie si mai mare. Si cine ne va apara de aceasta atunci cand judecatorii o sa fie din nou la mana procurorilor si a generalilor din servicii?

In loc sa se gandeasca la desfiintarea Sectiei Speciale, dl Predoiu ar trebui sa vada intai cum a fost posibil ca, in spatele unei unitati discret ascunsa la DNA, sa se ajunga ca in doar 6 luni peste jumatate din magistratii Romaniei sa aiba un dosar pe numele lor. Sa investigheze cum a fost posibil ca aceste dosare sa fie clasate in mod misterios si rapid in momentul in care trebuiau transferate la noua Sectie de Investigare a Infractiunilor din Justitie. Clasarea lor rapida, probabil de frica de a nu se descoperi ca erau dosare doar cu subiect dar fara obiect, ne face sa credem ca, in cea mai mare parte, aceste dosare au fost facute doar cu scop de santaj, de a tine judecatorii agatati cu ele si a li se ‘arata pisica’ atunci cand DNA-ul avea vreun interes.

In loc sa desfiinteze Sectia Speciala, dl Predoiu ar trebui sa vina cu reglementari care sa scoata din sistem procurorii ai caror acuzati sunt achitati definitiv de catre instante. Sa vina cu reglementari care sa statueze ca un magistrat avanseaza pe scara ierarhica doar daca in cariera lui nu sunt cauze infirmate ulterior de instante superioare sau europene. Nimeni nu trebuie sa avanseze in cariera avand in dulapuri schelete care il urmaresc si il fac sa nu mai fie liber in decizii!

Daca dl Predoiu nu poate face asta, din varii motive, ar trebui macar sa dea sansa celor care au suferit abuzuri ale procurorilor sa se poata intoarce direct si imediat asupra celor care le-au distrus viata, familia, reputatia, afacerea. Pe modelul ‘ochi pentru ochi, dinte pentru dinte’.

Problemele reale din justitie nu se pot rezolva bagandu-ne capul in nisip si nici apeland la solutii de import, ci gasindu-le rezolvarea in interior”, a scris Tariceanu pe Facebook.

Un mesaj similar, in care se vorbeste despre „abuzurile” din justitie, a fost lansat sambata si de Codrin Stefanescu.

Codrin Stefanescu sustine ca actiunile DNA impotriva liderilor PSD de la Caras, Timis si Arad, implicati in amplul dosar de spagi de la Directia Regionala Drumuri si Poduri Timisoara, reprezinta o „calcare in picioare a membrilor nostri”.

„Sper ca 2020 sa aduca colegilor mei din PSD mai mult curaj! Sa luam pozitii publice de fiecare data cand vedem abuzuri. Impreuna! Pozitii clare, hotarate si asumate! In cazul retragerii medaliei lui Adrian Nastase. In cazul anchetei in care sunt calcati in picioare membrii nostri din Caras, Timis si Arad.

In cazul presiunilor la care sunt supusi sute de primari din partidul nostru. In cazul in care noul guvern macelareste, la miez de noapte, drepturile romanilor asumate in programul nostru de guvernare. E obligatoriu sa facem asta!”, a scris Stefanescu pe Facebook.

Mai mult despre: ,

Comentarii: