Se rupe caruta. Primul conflict major intre PSD si ALDE, oamenii lui Tariceanu au iesit din sala dupa o cearta cu PSD-istii

politica

Deputatii ALDE au parasit dezbaterile din comisiile de specialitate pe legea offshore, liderul deputatilor ALDE Varujan Vosganian argumentand ca aceasta dezbatere este „o improvizatie”, deoarece nu exista o evaluare a impactului bugetar, o evaluare clara a resurselor si nici un punct de vedere al Guvernului.

Liderul deputatilor ALDE, Varujan Vosganian, a declarat, marti, la dezbaterea din comisii a Legii offshore, ca parlamentarii formatiunii nu vor vota amendamentele, pentru ca nu exista un punct de vedere al Guvernului si nici un impact bugetar, dupa care deputatii ALDE au parasit sedinta.

„As vrea sa am un punct de vedere cu privire la acest capitol in ansamblul lui. Noi, cei de la ALDE, nu am votat in niciun fel. Vreau sa explic de ce: pentru ca e straniu ca niciun reprezentant al Guvernului nu are niciun punct de vedere. Asa ceva va marturisesc ca de aproape 30 de ani in Parlament nu mi s-a mai intamplat niciodata”, a declarat, marti, la dezbaterile pe amendamente la Legea offshore in comisiile reunite pentru industrii, buget si administratie din Camera Deputatilor.

In replica, presedintele Comisiei de Industrii, Iulian Iancu, i-a spus lui Vosganian: „Va rog sa-i intrebati. I-ati intrebat? Intrebati-i”.

Vosganian a continuat si a spus ca este „cel putin ciudat” felul in care se modifica legea.

„Chiar va intreb daca Guvernul a dat bir cu fugitii, cu cine ati lucrat aceste amendamente? Banuiesc cu nu le-ati lucrat cu Guvernul, din moment ce Guvernul nu are niciun punct de vedere. A doua tema. Nu s-a mai intamplat sa se poata sa se modifice prevederi fiscal-bugetare fara un studiu privind impactul bugetar, este cel putin ciudat. In al treilea rand, domnule presedinte, este straniu ca noi votam o lege cu atatea modificari la o lege pe care am votat-o acum doua luni. Ce s-a intamplat in aceste doua luni? Oare peste doua luni nu o sa avem iarasi modificari? Deci, cat de seriosi suntem noi?”, a declarat liderul deputatilor ALDE.

El i-a intrebat apoi, retoric, pe cei din comisiile reunite cum definesc ei interesul Romaniei.

„Apoi, va marturisesc ca nu mi s-a mai intamplat sa votez o lege fara sa stim care este valoarea resurselor. Si asta e un lucru pe care l-am solicitat ANRM saptamana trecuta si nu am primit niciun raspuns (…) Va rog sa ne precizati si noua cum definiti interesul Romaniei? Noi ce votam?”, a intrebat Vosganian.

Liderul deputatilor ALDE a anuntat ca partidul sau nu va participa, in aceste conditii, la dezbateri.

„ALDE nu participa la aceasta dezbatere care mie mi se pare o improvizatie. O improvizatie care se refera la o tema extrem de importanta. De aceea, solicitam in plen retrimiterea la comisie, ca noi sa putem vota in cunostinta de cauza, sa stim impactul bugetar, sa avem un punct de vedere al Guvernului”, a mentionat Vosganian.

Iulian Iancu i-a replicat ca amendamentele aduc mai multi bani la buget.

„Varianta aceasta aduce si mai multi bani la buget. Dumneavoastra atunci nu erati ingrijorat, acum cand vin mai multi bani la buget dintr-odata aveti o situatie de ingrijorare”, a replicat presedintele comisiei de Industrii.

Vosganian a mentionat ca ministrul Energiei nu stie despre amendamentele depuse marti dimineata la comisii.

„L-am intrebat pe ministrul Energiei si mi-a spus ca nu a cunoscut aceste amendamente pe care dumneavoastra le-ati pregatit azi-dimineata”, i-a mai spus Vosganian lui Iancu.

Deputatii din cele trei comisii au primit proiectul modificat al Legii offshore, cu noi propuneri de amendamente, fata de forma adoptata in Senat, marti, in jurul orei 10:30, au afirmat mai multi deputati USR, PNL si ALDE, in cursul dezbaterilor din comisii.

Comisiile reunite ale Camerei Deputatilor au adoptat, marti, raportul privind Legea offshore, care stabileste modul de exploatare a gazelor din Marea Neagra, cu noi amendamente, trimitand legea pentru votul final din plenul Camerei. Senatul a adoptat, luni, 24 septembrie, Legea offshore, in calitate de prim for sesizat, cand a votat raportul pe amendamente, cu 81 de voturi „pentru”, 9 „impotriva” si 15 abtineri. USR a votat impotriva proiectului, iar PNL s-a abtinut. Pe 2 august, presedintele Klaus Iohannis a retrimis Parlamentului, spre reexaminare, aceasta lege.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: