Se rupe prietenia dintre Rusia si Israel. Moscova se rasteste: „Sunt inacceptabile loviturile asupra Siriei. Actiuni iresponsabile care incalca suveranitatea Siriei, cerem incetarea neconditionata a acestora”

externe

Ministerul rus de Externe a calificat drept inacceptabile loviturile asupra Siriei, care au fost puse pe seama Israelului, si a cerut incetarea neconditionata a atacurilor, informeaza Reuters.

Sambata, Siria a acuzat Israelul ca a lansat o „agresiune aeriana” din Mediterana, la vest de al doilea oras libanez, Tripoli, mai multe rachete vizand o zona la sud de Tartus.

Armata israeliana a refuzat sa comenteze atacurile, care ar fi primele de cand premierul israelian Yair Lapid a preluat functia de sef al guvernului interimar al Israelului inaintea alegerilor din 1 noiembrie.

„Condamnam cu fermitate astfel de actiuni iresponsabile care incalca suveranitatea Siriei si normele de baza ale dreptului international si cerem incetarea neconditionata a acestora”, a declarat Ministerul rus de Externe legat de loviturile din 2 iulie.

Ministerul sirian al Apararii a declarat ca loviturile au ranit doi civili si au provocat unele pagube materiale.

Citeste si: Rusia face o noua miscare, a tras rachete S-300 impotriva avioanelor Israelului care bombardau in Siria. Ce urmareste Moscova: „Mergeti pe gheata subtire. Aveti grija, nu mai avem rabdare”

Noul premier al Israelului, Yair Lapid, fost ministru de Externe, a avut cea mai ferma denuntare din cabinetul de la Tel Aviv a invaziei Rusiei in Ucraina. „Inca o data, o tara mare si puternica a invadat un vecin mai mic, fara nicio justificare”, a scris el pe Twitter dupa ce au aparut imagini cu masacrele de la Bucha in presa.

„Inca o data, pamantul este imbibat cu sangele unor civili nevinovati. Imaginile si marturiile din Ucraina sunt ingrozitoare. Fortele rusesti au comis crime de razboi impotriva unei populatii civile lipsite de aparare. Condamn cu fermitate aceste crime de razboi”, a subliniat ministrul.

Comentariile lui Lapid au fost in contrast puternic cu cele ale premierului israelian, Naftali Bennett. In timp ce Bennett a condamnat, de asemenea, crimele de la Bucha, el nu a dat vina pe Rusia.

Israelul este una dintre putinele tari care mentine relatii bune atat cu Moscova, cat si cu Kievul. Israelul s-a ferit pana recent sa supere Rusia, de a carei binecuvantare avea nevoie pentru a efectua lovituri asupra unor tinte legate de Iran in Siria.

Mai mult despre: ,

Comentarii: