„Se schimba legile justitiei pentru ca unii penali vor sa-si schimbe soarta”. Iohannis, discurs puternic la Bacau privind viitorul Romaniei – Video

news

Presedintele Klaus Iohannis a sustinut un lung discurs, la Bacau, in fata a sute de tineri care participa dezbaterea nationala „Viziunea tinerilor pentru viitorul Romaniei”.

Principalele idei:

– Imi doresc sa vad mai multi tineri merituosi care intra in politica, o viata politica in care nu se mai regasesc actele de imoralitate si fuga de responsabilitate. Intrati, deci, dragi tineri in politica si schimbati politica din Romania in mai bine! Participarea civica si dezbaterea publica sunt binevenite si pot influenta deciziile, dar nu au cum sa se substituie actului de guvernare, daca tinerii stau departe de politica

– Ati fost in prima linie a protestelor pentru cauze nobile – de la protectia mediului inconjurator la sustinerea statului de drept, ceea ce demonstreaza adeziunea la un sistem de valori esentiale intr-o societate moderna si democratica. De aceea, imi doresc sa vad mai multi tineri merituosi care intra in politica, o viata politica in care nu se mai regasesc actele de imoralitate si fuga de responsabilitate. Intrati, deci, dragi tineri, in politica si schimbati politica din Romania in mai bine!

– Schimbati perceptia conform careia miscarea de tineret din partide este doar o anticamera, fara pretentii la un rol esential in deciziile cu impact pentru cetatenii Romaniei! Cum ar putea generatia noastra sa va ajute sa faceti acest pas? In primul rand, sa va asculte ideile, problemele, dar si propunerile de solutii. Apoi, sa va ofere posibilitatea ca voi sa participati activ la tot ceea ce presupune dezvoltarea Romaniei la nivel local, judetean sau national, precum si la pozitionarea noastra competitiva in mediul european si in mediul international

– Este jenant pentru o societate de secolul 21 sa isi lase intreaga clasa de dascali intr-o stare de semisaracie. Aici trebuie lucrat. Aceste lucruri sunt tratate un pic cam superficial.

– Trebuie ca toata lumea sa aiba impresia ca traim intr-un stat de drept. Sansele pentru cariera sa fie egale pentru toti. In anii ’90 cei mai multi au plecat pentru bani, se castiga mult mai bine in Italia sau Spania. Oameni care s-au realizat au incercat sa vina inapoi, majoritatea nu au reusit sa se integreze. Sansele de cariera sunt mult mai proaste la noi, iar aceasta tine de felul in care functioneaza societatea.

– Nu poti sa schimbi in bine imaginea Romaniei daca ai manifestari politice cum au fost cele de la inceputul anului trecut, cand sute de mii de tineri au iesit nu pentru bani, ci pentru stat de drept.

– Daca in Parlament se schimba legile justitiei cu toate protestele asociatiilor profesionale, numai pentru ca niste penali vor sa isi usureze viata, aceste lucruri ne arunca foarte mult inapoi si este nevoie de foarte mult curaj civic. Daca lumea tace, nu se va schimba nimic. Daca oamenii au pretentii de mai bine, atunci trebuie sa spuna acest lucru si cand sunt chemati sa se exprime, la alegeri, sa mearga si sa aleaga. (…) O justitie dreapta, meritocratie, o societate care trateaza individul ca atare, ii da sansa, aceste lucruri nu sunt de cumparat, dar tin de noi

Presedintele Klaus Iohannis participa, joi, la dezbaterea nationala „Viziunea tinerilor pentru viitorul Romaniei”, unde va avea un dialog cu tinerii despre proiectele lor, cat si despre modul in care acestia se pot implica in dezvoltarea tarii. La dezbatere vor fi prezenti peste 300 de participanti, membri ai principalelor structuri de tineret din tara, precizeaza sursa citata.

Evenimentul este organizat in contextul inchiderii editiei 2017-2018 a programului Capitala Tineretului din Romania, aflat sub Inaltul Patronaj al presedintelui Romaniei. In perioada mai 2017 – mai 2018, titlul de Capitala a Tineretului din Romania a fost detinut de municipiul Bacau.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: