Se topeste AUR-ul: partidul pro-Moscova, huiduit prin tara (Op-ed Remus Pricopie)

analize

Romanii nu au avut niciodata incredere in Rusia. Nici nu au cum sa aiba, in condiṭiile in care istoria ultimilor 200 de ani a fost marcata de agresiunea constanta a Rusiei faṭa de Romania: invazii / „eliberari”, conflicte, ocupari de teritorii (in total 12), confiscari (inclusiv a Tezaurului), milioane de victime ca urmare a jafurilor, deportarilor, prizonierilor politici, persecutiilor, agresiunilor fizice, omorurilor, iar mai nou, provocarilor la graniṭele ṭarii cu drone ṣi alte formule de intimidare, scrie Remus Pricopie, rectorul SNSPA, intr-un editorial publicat pe site-ul Revista Cultural.

Prin urmare, este evident ca noua incercare a Rusiei de a „calca” la Bucureṣti – pentru a 13-a oara –, de data aceasta prin intermediul partidului („acoperit”) al lui Putin, numit cinic AUR, nu are cum sa fie una de succes, in pofida mecanismelor de propaganda, turate la putere maxima. Romanii au maturitatea democratica necesara sa nu voteze, in 2024, aceasta pseudo-formatiune politica, asa cum spera „politicianul” de factura legionara George Simion, presedintele AUR.

Argumentele sunt multiple.

Primul se bazeaza pe reactia organica, naturala a romanilor in fata ofertelor otravite, venite de la Moscova. TOATE sondajele de opinie din toate timpurile arata ca increderea romanilor in Rusia este de sub 9% (azi, ca urmare a razboiului din Ucraina, procentul este de 4%). Prin urmare, AUR, un partid 100% asociat cu Moscova, nu va fi votat „masiv” in 2024, aṣa cum pretind propagandiṣtii Moscovei, la Bucureṣti. La alegerile parlamentare din 2020, cand asocierea cu Moscova nu era atat de evidenta, aṣa cum este azi, AUR a obṭinut 9%.

Al doilea argument vizeaza lipsa oricaror structuri serioase in teritoriu. Un partid nu este o… naluca. El are o arhitectura foarte clara de putere, o ierarhie care ajunge la cetateni, pana la nivel de comuna sau sat. Stie cineva cine reprezinta AUR in Suceava, Dambovita, Sectorul 2, Cluj, Craiova sau Buzau? Poate cineva numi 10 reprezentanti ai acestui partid in Parlamentul Romaniei? Stie cineva, cu adevarat, cine este George Simion, ce a facut, in ce domeniu a excelat? Evident, NU. Si atunci, cum poate cineva sa spere ca, in 2024, romanii se vor duce „legati la ochi” la urne si vor vota „masiv” (termen utilizat de propaganda Rusiei, la Bucuresti) cu o formatiune care, practic, nu exista?

Al treilea argument este legat de expunerea tot mai clara a retelelor de propaganda ale Moscovei, in Romania, dar si in alte parti ale lumii. In februarie 2023, Ministerul Afacerilor Externe a decis suspendarea activitatii Centrului Rus de Cultura, de la Bucuresti ( https://www.mae.ro/node/61159 ). Motivul prezentat public: institutia s-a transformat „intr-un instrument de propaganda”, care a contribuit cu „atacuri hibride si dezinformare, prin trunchierea si manipularea premeditata a realitatii”. O alta institutie a Statului Roman care a inteles ca trebuie sa-si asume rolul constitutional si legal pe care il are este Autoritatea Electorala Permanenta (AEP). In ultimele saptamani, se deruleaza o serie de investigatii privind modul in care AUR utilizeaza resursele financiare (https://www.agerpres.ro/politica/2023/09/08/autoritatea-electorala-permanenta-a-dispus-un-control-privind-veniturile-si-cheltuielile-aur–1166617 ). Daca ancheta s-ar extinde, dincolo de banii alocati prin AEP, pentru partide, este foarte posibil ca si alte institutii ale statului, cu atributii in domeniu, sa constate ca AUR utilizeaza resurse prin mecanisme complexe, netransparente. De altfel, nu este exclus sa aflam ca Romania se afla pe lista celor 20 de tari in care Rusia a „investit” peste 300 de milioane de dolari pentru a sustine candidati si partide politice. Aceste date au fost facute publice de serviciile de informatii americane, la solicitarea Presedintelui Biden ( https://www.agerpres.ro/politic-ex/2022/09/13/rusia-a-finantat-partide-straine-cu-300-milioane-de-dolari-din-2014-potrivit-serviciilor-de-informatii-americane–978615 )

Al patrulea argument se bazeaza pe mecanismele de psihologie sociala. Am vorbit de mai multe ori de manipulare si „legile” care guverneaza acest proces. Nu am sa deschid aici o discutie teoretica, dar batranii ar fi spus, popular, ca nu poti face albul negru si negrul alb. Cu alte cuvinte, oricat ar clama propaganda lui Putin la Bucuresti ca AUR a ajuns pe primul loc, in sondaje, si va castiga alegerile din Romania, in 2024, oamenii se uita in jur si vad numai… circ. Iar de aici si pana la declansarea unor reactii de respingere nu mai este decat un pas, care, de altfel, a fost deja declansat: AUR este huiduit constant, cam peste tot pe unde incearca sa desfasoare „actiuni politice” (Ṭebea, Barlad, Ploieṣti, Iaṣi – ca sa dau numai cateva exemple recente). Prin urmare, predictia mea este ca AUR-ul lui Simion nu creste, ci se topeste, prin expunerea la lumina zilei a conexiunilor anti-romanesti pe care le are cu Kremlinul.

*  *  *

De ce scriu, in mod repetat, despre acest subiect?

Pentru ca, desi nu cred in sansele AUR de a castiga alegerile in Romania, acest partid, lasat sa prinda radacini, poate afecta serios parcursul democratic al Romaniei. Dupa trei decenii in care am incercat – si am reusit – sa aducem tara inapoi in Europa civilizata si sa fim sub protectia NATO, un AUR de 18 – 20% in Parlamentul Romaniei, dupa 2024, ar putea sa reprezinte o frana a dezvoltarii. Cu circ, urlete, instigare la violenta, abordari radicale, antisemitism si xenofobie, adica prin readucerea in politica romaneasca a practicilor legionare, nu avem cum sa fim optimisti pentru viitor.

Citeste restul editorialului pe Revista Cultura.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: