Se va infuria China? A murit in arestul de la Moscova omul de stiinta acuzat ca a spionat pentru chinezi

externe

Omul de stiinta rus Dmitri Kolker, care a fost arestat in urma cu doua zile in Siberia pentru inalta tradare, cu toate ca suferea de cancer la pancreas in stadiu terminal, a murit, a declarat duminica pentru Reuters avocatul sau, Aleksandr Fedulov, informeaza Agerpres.

Kolker fusese transportat la inchisoarea Lefortovo din Moscova, potrivit avocatului sau.

„A murit ieri. Maine vom depune o plangere in legatura cu detentia sa”, a explicat avocatul.

Familia lui Kolker a anuntat saptamana trecuta ca omul de stiinta a fost ridicat direct de pe un pat de spital din Novosibirsk (Siberia), unde era hranit printr-un tub, si dus cu avionul la Moscova de catre agenti ai Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB, ex-KGB).

Kolker era doctor in fizica si matematica. Familia sa a declarat ca omul de stiinta fusese acuzat ca a colaborat cu serviciile de securitate din China, tara in care tinuse anterior prelegeri stiintifice. Familia a insistat ca Kolker era nevinovat.

Sambata, agentia de stat TASS a transmis ca Rusia a retinut un al doilea om de stiinta din Novosibirsk sub suspiciunea de inalta tradare. Nu este clar daca exista vreo legatura intre cele doua cazuri, scrie Reuters.

O serie de oameni de stiinta rusi au fost arestati si acuzati de inalta tradare in ultimii ani in Rusia pentru ca ar fi transmis strainilor documente sensibile. Criticii Kremlinului invoca o paranoia nefondata a regimului.

Acuzatia de inalta tradare este pasibila in Rusia cu o pedeapsa care merge pana la 20 de ani de inchisoare.

Mai mult despre: ,

Comentarii: