Sebastian Burduja a depus plangere penala la DIICOT, acuzand un video deepfake si un articol fake news care il vizeaza

politica

Sebastian Burduja, deepfake, fake news, plangere, DIICOT

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a sesizat joi Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) in legatura cu un videoclip de tip deepfake si un articol de tip fake news, informeaza ministerul de resort printr-un comunicat citat de Agerpres.

„Recent, in spatiul public au aparut doua materiale de dezinformare implicand utilizarea ilegala si manipulata a imaginii si declaratiilor ministrului Energiei, Sebastian-Ioan Burduja. Unul dintre acestea este un videoclip de tip deepfake, iar celalalt un articol de tip fake news, ambele sustinand in mod fals promovarea de catre ministrul Energiei a unei platforme investitionale create de doua companii, cu promisiunea unor castiguri financiare pentru cetateni. Aceste materiale nu numai ca utilizeaza ilegal vocea si imaginea ministrului Energiei, dar incorporeaza si linkuri cu parametri de urmarire UTM (Urchin Tracking Module), care prezinta potentiale amenintari cibernetice”, se mentioneaza in comunicat.

Potrivit sursei citate, in fata acestei situatii grave, ministrul Energiei a sesizat DIICOT, solicitand luarea masurilor legale necesare, inclusiv eliminarea continutului fals de pe platformele de socializare si de pe internet, pentru a opri raspandirea acestuia si a preveni continuarea savarsirii infractiunilor.

„Am depus astazi inca o plangere penala impotriva utilizarii tehnologiei deepfake pentru inselarea cetatenilor in accesarea unei platforme investitionale. Este o problema reala, care cel mai probabil se va agrava cu cat aceste tehnologii vor evolua. Informatiile false si utilizarea tehnologiilor de tip deepfake reprezinta o amenintare reala nu doar la adresa romanilor, ci, de multe ori, si a securitatii nationale. Astfel de actiuni submineaza increderea in institutiile statului si pot avea efecte devastatoare asupra pietelor financiare si a economiei nationale, mai ales cand vorbim despre sectorul energetic. Romanii ar trebui sa fie precauti in accesarea platformelor care promit profituri uriase peste noapte. In plus, cetatenii ar trebui sa consulte ghidul Directoratului National de Securitate Cibernetica prin care pot invata cum sa evite astfel de inselatorii”, a declarat Sebastian Burduja, citat in comunicat.

Infractiunile in legatura cu care DIICOT a fost sesizat includ inselaciune, frauda informatica, fals informatic si comunicare de informatii false, „fapte care aduc atingere nu doar reputatiei ministrului Energiei, ci si increderii cetatenilor in institutiile statului si pot avea implicatii serioase asupra securitatii nationale”.

„Reiteram angajamentul ferm al ministrului Energiei pentru promovarea legislatiei care sa atribuie unor autoritati responsabile competenta de a interveni rapid si eficient pentru eliminarea continutului de tip deepfake si fake news de pe internet, cu respectarea deplina a tuturor garantiilor constitutionale privind libertatea de exprimare si dreptul de a contesta masurile in instanta”, se mai precizeaza in comunicat.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: