Pentru ca PSD sa „nu mai prinda guvernarea pana in 2030” exista o solutie simpla. Fost consilier prezidential: „Doar doua legi trebuie adoptate”

analize

Sebastian Lazaroiu, fost consilier prezidential, avertizeaza asupra noilor intentii ale PSD de „a schimba iar regulile in timpul jocului, dupa sfantul obicei al interlopului politic” cu scopul de a sabota validarea referendumului pe justitie.

Intr-o postare pe Facebook, Lazaroiu explica si ce ar trebui facut pentru ca PSD sa „nu mai prinda guvernarea pana in 2030”.

„PSD se pregateste sa schimbe iar regulile in timpul jocului, dupa sfantul obicei al interlopului politic. De data asta vor sa mareasca pragul de validare a referendumului pentru justitie, normal, justitia ii incurca de cand lumea. Asta nu le-a trecut prin cap la referendumul pentru familie, nu, atunci au dat generos 2 zile de vot si-ar fi dat si trei daca ar fi banuit ca nu se valideaza.

Operatiunea nu e complicata, e doar vizibil ticaloasa, pentru ca are o istorie. In 2012, pesedistii aveau nevoie sa se valideze referendumul de demitere a presedintelui, asa ca, dupa ce toata lumea a votat si n-a iesit cvorumul, au inceput sa se scobeasca prin buzunare. Initial au vrut sa scoata vreo 3-4 milioane de romani din corpul electoral ca sa micsoreze numitorul fractiei, dar vreo cativa militieni erau pe punctul sa faca niste puscarie, asa ca au renuntat sa raspunda la comanda politica. Repet, operatiunea de recalculare se desfasura dupa ce votul s-a incheiat si nu ieseau socotelile. In fine, pana la urma au calculat ei ca sunt vreo 600.000 de romani cu domiciliul in strainatate, firesc, restul e doar cu rezidenta.

Asadar, eram in 2012 si PSD avea nevoie sa se valideze un referendum pentru punerea sub control a justitiei (pentru ca despre asta era vorba), asa ca, dupa inchiderea urnelor, s-au chinuit sa scoata intre 600.000 si 4 milioane de alegatori din calcule. Suntem in 2019, PSD are nevoie sa invalideze un alt referendum (tot despre justitie) si, ce sa vezi, acum vor sa bage inapoi in calcule 600.000 de suflete ca sa creasca numitorul fractiei 🙂

Bun, le trecuse prin cap sa se joace cu regulile si pentru alegerile parlamentare de anul viitor, sa faca uninominal intr-un tur cu colegii „salamandrizate”, numai ca, asa cum arata sondajele de azi si proiectiile pentru anul viitor, nu-i mai ajuta niciun algoritm sa castige in 2020.

Opozitia nu trebuie sa urmeze exemplul lor atunci cand va forma noua majoritate. Regulile nu se schimba cu mai putin de un an inainte de alegeri, necum dupa alegeri (ca in 2012) sau in timpul campaniei electorale (ca in 2019). Pe de alta parte, da, patru ani in opozitie si pe urma iar la putere cu o garnitura noua de infractori e nemeritat pentru PSD. Ei au nevoie de o opozitie lunga si civilizatoare, eventual una care sa dea posibilitatea aparitiei unui autentic partid de stanga.

Nu, nu sugerez desfiintarea prin hotarare judecatoreasca a partidului. Doar doua legi trebuie sa adopte USR+-PNL in 2021 ca sa se asigure ca PSD nu mai prinde guvernarea pana in 2030. Legea votului electronic, care sa dea posibilitatea reala sa voteze romanilor din diaspora, si reintroducerea votului in doua tururi la primari. Cu astea doua, PSD devine irelevant pe scena politica, iar cele mai multe figuri din conducerea actuala probabil vor fi dupa gratii sau urmarite de Interpol dupa 2021. Urmasii lor se vor stradui sa semene a politicieni adevarati sau vor lustrui bancile opozitiei ani buni inainte”, a explicat Lazaroiu.

Autoritatea Electorala Permanenta (AEP), condusa de Constantin Mituletu-Buica, a propus modificarea legislatiei electorale prin ordonanta de urgenta exact cu o zi inainte de startul campaniei electorale.

Potrivit proiectului initiat de AEP, pragul de prezenta de 30%, necesar pentru validarea referendumului, se calculeaza raportat la numarul alegatorilor din registrul electoral, si nu la cel din listele electorale permanente, cum e in prezent. Numarul alegatorilor din registrul electoral este mai mare cu aproape 600.000 fata de cel din listele permanente, deci e nevoie de o mobilizare mai mare la urne ca referendumul declansat de presedintele Klaus Iohannis sa treaca. Potrivit datelor publicate de AEP, numarul total de cetateni cu drept de vot inscrisi in Registrul electoral la data de 28 februarie 2019 este de 18.937.258. Un numar de 18.266.936 de cetateni au domiciliul sau resedinta in tara, iar 670.322 au domiciliul in strainatate.

Comparativ, la referendumul pentru familia traditionala, din toamna anului trecut, prezenta la vot a fost calculata in functie de numarul alegatorilor inscrisi in listele electorale permanente, respectiv 18.278.496 – la acea vreme. Astfel, daca la referendumul pentru familie era nevoie de un cvorum de prezenta de 5.483.548, la referendumul convocat de presedinte cvorumul ar fi de 5.681.177, adica cu aproape doua sute de mii mai mare, o cifra importanta, in conditiile in care atingerea pragului de prezenta se anunta pe muchie de cutit.

In replica, mai multe asociatii civice au cerut Guvernului sa nu adopte orodnanta de urgenta propusa de AEP. „In conditiile in care la referendumul precedent (pentru familia traditionala –n.r.) conditiile de desfasurare au fost modificate prin OUG in asa fel incat sa faciliteze atingerea pragului de prezenta, iar prevederile proiectului de OUG aflat in dezbatere publica in prezent sunt de natura sa ingreuneze atingerea aceluiasi prag, semnatarii considera ca s-a ajuns la practica inacceptabila a modificarii legislatiei electorale prin OUG la fiecare scrutin in functie de interese politice de moment“, precizeaza reprezentantii societatii civile, printre care ONG-ul ExpertForum si sociologul Mircea Kivu.

In toamna, la referendumul pentru familia traditionala, Guvernul a modificat legea prin OUG pentru a permite ca votul sa se intinda pe doua zile, cu scopul de a facilita atingerea pragului de prezenta de 30%.

Acum, cand referendumul pe Justitie e sustinut de Klaus Iohannis si boicotat de PSD, partidul condus de Liviu Dragnea propune, prin interpusi, inasprirea condiitiilor de validare.

Saptamana aceasta nu este programata nicio sedinta de Guvern. Asadar, Executivul ar putea adoptata OUG-ul cerut de AEP cel mai devreme la mijlocul saptamanii viitoare, deci ar modifica regulile jocului exact in mijlocul campaniei electorale, subliniaza Adevarul.

„Ticalosia si parsivenia PSD-ALDE depaseste orice imaginatie, doar din disperarea de a salva un grup de infractori cocotat in fruntea statului roman“, a reactionat liderul PNL Ludovic Orban.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: