Secretar de stat la Justitie, anuntul zilei: „Suntem la jumatatea procedurii pentru anticipate”. Boicotul se intoarce impotriva PSD

politica

Secretarul de stat in Ministerul Justitiei, Diana Morar, vicepresedinte al Curtii de Arbitraj a PNL, sustine ca Ludovic Orban poate fi din nou propus de catre presedintele Klaus Iohannis pentru functia de premier si ca varianta alegerilor parlamentare anticipate este inca posibila.

Diana Morar a postat pe pagina sa de socializare un decalog intitulat „10 pasi inspre anticipate”.

„CCR nu a statuat ca Orban nu poate fi nominalizat din nou ca premier din cauza ca a fost demis prin motiune de cenzura. CCR a aratat ca persoana ce va fi nominalizata ca premier trebuie sa demonstreze ca poate coagula in jurul sau o majoritate parlamentara. Ludovic Orban nu a demisionat din calitatea sa de premier, ci a renuntat la calitatea de premier desemnat pe care o detine din data de 10 februarie. (…) Urmeaza ca presedintele sa consulte din nou partidele politice pentru a face cea de a doua nominalizare, care poate fi din nou Ludovic Orban sau o alta persoana care sa poata strange o majoritate parlamentara pentru a accede la guvernare”, a scris pe Facebook secretarul de stat in MJ.

Diana Morar afirma ca, prin faptul ca prima propunere de desemnare a lui Ludovic Orban, dupa motiunea de cenzura, nu a trecut de votul Parlamentului, se poate considera ca s-a indeplinit prima parte din procedura de declansare a alegerilor parlamentare anticipate.

„Pentru a se declansa alegerile anticipate e nevoie de doua conditii cumulativ prevazute de Constitutie: sa curga 60 de zile de la prima desemnare a unui premier si sa cada la votul de investitura in Parlament doua propuneri de premier. Apoi, presedintele poate dizolva Parlamentul si declansa alegeri anticipate. Prima conditie se indeplineste: ne aflam inauntrul termenului de 60 de zile ce curge din 10 februarie, cand prima propunere de premier a fost facuta in persoana lui Ludovic Orban. Au trecut exact 15 zile, mai sunt 45. Prima propunere de desemnare a lui Ludovic Orban ca premier nu a trecut votul de investitura in Parlament intrucat Parlamentul nu s-a intrunit in sedinta, iar termenul maxim de 15 zile a expirat. Astfel, Ludovic Orban a renuntat la prima desemnare, asadar prima propunere nu a trecut”, precizeaza Diana Morar.

Potrivit acesteia, dupa cea de-a doua nominalizare, Parlamentul are 15 zile termen sa audieze ministrii propusi si sa dea vot de investitura, in caz contrar „avem alegeri anticipate”.

„Dupa cea de a doua nominalizare, Parlamentul are 15 zile termen sa audieze ministrii propusi in Cabinet si sa dea vot de investitura. Daca Guvernul trece la vot in Parlament, avem legitimitate in actul de guvernare, putand implementa masurile din programul de guvernare prin adoptarea de legi. Daca Guvernul format in jurul celei de a doua nominalizari nu trece votul Parlamentului, avem alegeri generale anticipate, termenul de 60 de zile expirand in 10 aprilie”, a explicat Diana Morar.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: