Secretar de stat la Aparare, dat afara dupa ce a sesizat Parchetul Militar. Gruparea din spatele lui Dancila pregateste mari tunuri pe licitatiile pentru armament

news

Ministrul Apararii Nationale, Gabriel Les, anunta sambata ca l-a schimbat din functie pe Andrei Ignat, secretar de stat al Departamentului pentru Armamente. In ianuarie, Ignat a sesizat Parchetul Miliat in legatura cu licitatia pentru corvete, o afacere estimata la peste un miliard de euro. 

Ignat este dat afara sub pretextul „eficientizarii acticitatii”. Les anunta intr-un comunicat de presa ca a demarat „un amplu proces de evaluare” a activitatii diferitelor structuri ale MApN, ce vizeaza „eficientizarea activitatii institutiei si prevenirea sincopelor”.

„Rezultatele preliminare evoca necesitatea relansarii si reenergizarii managementului departamentului responsabil de activitatea de inzestrare. In acest context, ministrul Apararii Nationale a decis ca oportuna eliberarea din functie a dlui Andrei Ignat, secretar de stat al Departamentului pentru Armamente, propunere ce a primit avizul premierului.

Decizia politica de acordare a 2% din PIB pentru aparare trebuie sa fie transpusa intr-o maniera dinamica la nivelul structurii ce gestioneaza programele de inzestrare”, se arata intr-un comunicat al Ministerului Apararii.

In ianuarie 2019, Ignat a anuntat ca a sesizat Parchetul Militar in legatura cu licitatia pentru corvete.

„Vineri, 11 ianuarie 2019, secretarul de stat pentru Armamente, Andrei Ignat, responsabil cu derularea procedurii de achizitie aferenta Programului de inzestrare esential «Corveta multifunctionala», a prezentat ministrului apararii nationale un raport de informare cu privire la acest subiect.

Astfel, secretarul de stat a adus la cunostinta faptul ca Departamentul pentru Armamente, prin semnatura sa, a sesizat Parchetul Militar de pe langa Curtea Militara de Apel, in temeiul unor suspiciuni rezonabile privind derularea in deplina legalitate a procedurii, de natura sa afecteze realizarea interesului national de securitate in ceea ce priveste Programul de inzestrare esential «Corveta multifunctionala».

Avand in vedere acest aspect, precum si faptul ca, la aceasta data, exista un litigiu pe rolul Curtii de Apel Constanta prin care Santierul Naval Constanta S.A., ca parte la «Asocierea dintre Naval Grup Franta si Santierul Naval Constanta S.A.», solicita «anularea in tot a HG nr. 48 / 2018», act normativ care fundamenteaza derularea procedurii mai sus amintite, secretarul de stat pentru Armamente, Andrei Ignat, a informat cu privire la suspendarea procedurii de achizitie, pana la clarificarea aspectelor semnalate”, se arata intr-un comunicat al Ministerului Apararii.

Afacerea, cifrata la peste un miliard de euro, este disputata de trei mari companii: Naval Grup (Franta), Damen (Olanda) si Ficantieri (Italia). Initial,  Liviu Dragnea a sustinut compania olandeza, dupa care s-a reorientat catre italieni.

Fincantieri a oferit pretul cel mai mare la licitatie, 1,34 miliarde de euro (Damen a iesit pe locul al doilea, cu 1,255 miliarde de euro, iar Naval Grup a avut oferta cea mai buna – 1,2 miliarde de euro).

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: